Grafem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grafem (fra gresk γράφω, graphē, «skrift», dannet etter mønster av fonem)[1] er den fundamentale enheten i et skriftsystem. Typer av grafemer er blant annet bokstaver, kinesiske tegn, tall, skilletegn og andre tegn. I lingvistikk er et grafem den minste funksjonelle enheten i et skriftsystem.[2] Studiet av grafemene heter grafemikk.[3]

I fonologisk ortografi tilsvarer ett grafem ett fonem. I ikke-fonemiske skriftsystemer kan en sekvens av grafemer stå for ett fonem; disse kalles digrafer (to grafemer for ett fonem) og trigrafer (tre grafemer for ett fonem). For eksempel består det norske ordet skjerm av seks grafemer (s, k, j, e, r og m), men kun fire fonemer, siden skj er en trigraf.

Ett fonem kan også i enkelte tilfeller bli representert av forskjellige grafemer. For eksempel kan fonemet k i norsk representeres av grafemene k, c og q. På samme måte kan fonemet f i engelsk representeres både av grafemet f og av digrafen ph.

Forskjellige glyfer kan også representere samme grafem, noe som betyr at de er allografer. For eksempel kan den lille bokstaven a bli sett i to varianter, med en «krok» øverst, og uten. Ikke alle glyfer er grafemer i den fonologiske betydningen; for eksempel representerer logogrammet & det latinske ordet et, som betyr og, og består av to fonemer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «grafem», NAOB
  2. ^ Coulmas, F. (1996): The Blackwell Encyclopedia of Writing Systems. Oxford: Blackwell, s. 174
  3. ^ «grafemikk», NAOB

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]