Glasgow Green

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°51′0,95″N 4°14′21,42″V

McLennan Arch som er den nordvestre inngangen til Glasgow Green.
Monumentet til minne om Lord Nelson.

Glasgow Green er en park i den østlige delen av Glasgow, Skottland på den nordre elvebredden til Clyde. Parken er den eldste i byen og historien kan dateres tilbake til det 15. århundre.

Jakob II av Skottland tildelte i 1450 landområder til biskop William Turnbull og folket i Glasgow. Området var på denne tiden meget annerledes enn i dag og var kupert og myrete. Det rant også flere små elver gjennom området. Parken ble på denne tiden brukt til en rekke ulike formål blant annet svømming og tørking av fiskegarn. I 1752 ble parken utvidet mot øst da et område kalt «Fleshers' Haugh» ble kjøp opp av en privat eier.

I 1817 og 1826 ble det gjort arbeid for å gjøre parken bedre, blant annet ble elvene lagt i rør, området ble drenert og flatet ut. Senere ble det oppdaget kull under parkområdet, og det ble fremmet forslag om kulldrift, noe som vakte stor motstand i befolkningen. Forslag om gruvedrift ble fremsatt mange ganger i løpet av 1800-tallet, men ble aldri godkjent av myndighetene.

På «Fleshers' Haug» spilte i 1872 et lag bestående av medlemmer fra en lokal roklubb en fotballkamp. Dette laget ble senere til Rangers FC. Opp gjennom tidene har det også vært en rekke demonstrasjoner og folkemøter på Glasgow Green.

I 1898 ble People's Palace åpnet i utkanten av Glasgow Green. Østsiden av byen var på denne tiden overbefolket og befolkningen slet med dårlig helse. For å skape et kulturelt senter i denne delen av byen ble People's Palace åpnet med bibliotek, museum og kunstgalleri.

Parken har i dag en rekke fontener og monumenter. Den mest markante av disse er søylen til minne om Lord Nelson som er over 43 meter høy. Søylen ble satt opp i 1806, året etter at Nelson døde og var det første monumentet til minne om den store admiralen i Storbritannia. To år etter at monumentet ble satt opp ble det rammet av et lyn slik at de øverste seks meterne kollapset. Det ble reparert igjen i løpet av kort tid.