Gjertrud Fitje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjertrud Fitje
Født29. november 1907
Død5. juni 2010 (102 år)
Beskjeftigelse Misjonær
Nasjonalitet Norge

Gjertrud Fitje (født 29. november 1907 på Fitje ved Sandane i Gloppen kommune, død 5. juni 2010 på Sandane) var en norsk sykepleier og luthersk kinamisjonær tilknyttet Det norske misjonsselskap.

Hennes onkel, Jon Fitje var misjonsprest i Kina fra 1909 til 1929. Fitje vokste opp i en tid med rikt kristenliv og et sterkt engasjement for misjonering. Etter noen år som sykepleier ved Haukeland sykehus fra 1921 til midt på 1930-tallet gikk hun på bibelskole og tok et seks måneders språkstudium i England. 16. juni 1937 ble hun innviet som misjonær og i august samme år dro hun til Kina.

Hun arbeidet som sykepleier og misjonær i provinsen Hunan i 26 år før hun i 1949 måtte flykte til Taiwan, der hun fortsatte misjonsarbeidet. Hun ankom Keelung 16. oktober 1950, og sluttet seg til kollegaen Helga Waabenø i arbeidet ved det hundre senger store misjonssykehuset i Taipei, som nå er kjent som Mackay Memorial Hospital dit Den Norske Misjonsallianse hadde utsendt den norske legen Kristoffer Fotland. I mars 1952 flyttet hun til Keelung der hun arbeidet som eneste utsending fra NMS frem til Henrikke Tangeraas kom i slutten av november samme år.

Fitje hadde blitt bak jernteppet en periode, og hadde sett hvordan kommunistene overtok makten. I Norsk Misjonstidendes julenummer ga hun denne beskrivelsen av hvordan det var å komme til Taiwan:

Sitat...Men det er resten av det frie China ein møter her. Det var gildt å sjå det gamle flagget folda seg ut i haustvinden. Språket har nok ein stor slektskap med fastlandsspråket, men ein kan bli mistydd, og sjølv taka feil om ein trudde ein forstod. Men så treffer ein mange frå innlandet og det er ei stor glede. Dei er heimlause og lengtar tilbake til heimstadene sine...[1]Sitat

Det gamle flagget hun viser til er nasjonalist-Kinas flagg som tidligere var i bruk på Kinas fastland, og uttrykket det frie China viser til Taiwan. Uttrykket ble også brukt av Chiang Kai-shek og hans regjering.

Fitje døde i en alder av 102 år gammel på Sandane i Gloppen kommune.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steensland, Gustav: «Taiwan», bind 2 av I tro og tjeneste – Det Norske Misjonsselskap 1842-1992, s. 300

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Steensland, Gustav: «Taiwan» (s. 296-324) i bind 2 av «I tro og tjeneste – Det Norske Misjonsselskap 1842-1992», Torstein Jørgensen (red.), Misjonshøgskolen, Stavanger, 1992.