Gjøvik Sportsklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gjøvik Sportsklubb (stiftet som Gjøvik Arbeideridrettslag 16. desember 1928) var en sportsklubb som i hovedsak var kjent som fotballklubbGjøvik fram til den ble slått sammen med Gjøvik-Lyn. Klubbfargene var hvite trøyer og svarte bukser.

Historie[rediger | rediger kilde]

1928 - 1945[rediger | rediger kilde]

På initiativ av to arbeiderungdomslag ble det 16. desember 1928 bestemt at «Gjøvik Arbeideridrettslag, tilsluttet AIF skal stiftes» GAILs første formann ble Hans Tveter. Klubben hadde aktive på skøyter og ski, friidrett, håndball, hopp, turn, boksing og fotball. En klubb med navnet «Fram» fra brannvakta meldte seg inn i GAIL og dannet grunnlaget for at fotball ble en hovedlinje i klubben.

På slutten av 1930-tallet møtte klubben Østerrikes herrelandslag i fotball og en Københavnavis skrev «Siden Idrætsparken ble taet i bruk har der ikke været lejlighed til at se saa dyktig og nobelt spillende fotboldshold her i byen».

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter krigen kom det såkalte idrettsforliket og GAIL (som hadde arrangert illegale kamper) skiftet navn til Gjøvik Sportsklubb og fikk raskt økenavnet «Sporten». Tidlig på 1950-tallet mønstret «Sporten» sitt kanskje beste mannskap i den epoken. I 1950 deltok Olsen, Solum, Asplund, Lundby, Skjøld, Simenstad, Wilberg, Rostigen og Furuseth[klargjør] på laget. Den beste sesongen var kanskje 1953 (Olsen, Tveidt, Johansen, Hagen, Hansen, Olsen, Wollan, Hermansen, Furuseth, Simenstad, Johansen, Hansen, Svendsen, Thorleifsen og Wilberg)[klargjør] da de gikk gjennom serien ubeseiret i 2. divisjon på høsten og ble distriktsmestere etter seier over Storhamar. Det ble andreplass i 1. divisjon året etter, og ved en annen anledning slo de samme spillerne nesten Vålerenga ut av cupen. Flere av disse spillerne gikk senere til naboklubben Lyn og dannet grunnlaget for Norgesmesterskapet der i 1962.

1960- og 70-tallet[rediger | rediger kilde]

Klubben fristet tilværelsen langt nede i divisjonene, men holdt stand ikke minst takket være formann Magnus Olsen (æresmedlem 1968). Tross sportslig motgang hadde klubben god økonomi og fast samlingsplass på Brakka på Victoriatomta og Samfundet.

I «Sporten» kom en god årgang spillere født rundt 1970 som blant annet spilte seg til flere internasjonale cupsluttspill, blant annet Norway Cup og Dana Cup, og dannet grunnlaget for et sterkt lag på slutten av åttitallet og starten av 1990-tallet. Tre av disse spilte senere eliteseriefotball: Tommy Hansen (HamKam, Sogndal), Atle Maurud (bl.a. toppscorer for Lyn Oslo) og Tom Henning Hovi, som tok både serie og cupmesterskap med Vålerenga.

Gjøvik Sportsklubb anla også treningsflata på Tranbergflåa sammen med bl.a. Gjøvik/Lyn i 1975.

Klubben hadde også hele tiden en stor og aktiv yngres avdeling.

1980-2014[rediger | rediger kilde]

«Sporten» ble 1993 formelt sammenslått med Lyn og spilte under sitt nye navn Fotballklubben Gjøvik-Lyn i den nye 3. divisjonen. De svarte buksene ble med videre i den nye røde/svarte klubb-profilen.

Under ledelse av Svein Cato Bakkemo tok samlingsklubben steget opp i 2 divisjon i 1995. Med sammenslåingen av satsningsklubben Gjøvik FF (2008–2013) og SK Gjøvik-Lyn under navnet FK Gjøvik-Lyn i 2014 forsvant Sportsklubbens navn offisielt ut av fotballivet i Gjøvik.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]