Giuseppe Crespi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Giuseppe Crespi
Født14. mars 1665[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Bologna
Død16. juli 1747[5][6][2][3]Rediger på Wikidata (82 år)
Bologna
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
BarnCarlo Antonio Crespi
Luigi Crespi[7]
Ferdinando Crespi
NasjonalitetKirkestaten
Feltmalerkunst
UtdannelseCarlo Cignani
Kjente verkQ17582526, The Immaculate Conception with St. Anselm and St. Martin, Diana and her Nymphs

Giuseppe Maria Crespi (født 14. mars 1665 i Bologna i Kirkestaten, død 16. juli 1747 samme sted), som bar klengenavnet Lo Spagnuolo («spanjolen»), var en italiensk senbarokkmaler fra Bolognaskolen. Hans eklektiske produksjoner omfatter religiøse malerier og portretter, men han er nå mest kjent for sine sjangermalerier.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Giuseppe Crespi var sønn av Girolamo Crespi og Isabella Cospi. Maren vart fjernt i slekt med den adelige Cospi-slekten, som hadde bånd til Mediciene i Firenze.

Han fikk sitt klengenavn lo Spagnolo av sine medstudenter, på grunn av sin elegante opptreden ved det at han gjerne gikk i tettsittende klær i pakt med tidens spanske mote. Han studerte under malerne Domenico Maria Canuti og Carlo Cignani, og utviklet seg videre ved studier av den mest berømte av venezianerne, Lodovico Carracci, og av Antonio da Correggio, Federico Barocci og ved egne naturstudier.

Til det siste nyttiggjorde han seg av et camera obscura, og benyttet det ekstensivt også ved betraktning av mennesker på gatene, og til å utforske lysspill og gjenskinn.

Maleriene[rediger | rediger kilde]

Hans bilder er preget av slik vunne innsikter og andre særegenheter. Han utviklet sin egen chiaroscuro (lys-mørk-stil) og påvirket blant andre kunstneren Giovanni Battista Piazzetta. I sine malerier av helgener og av heroiske scener fant han gjerne også plass til det tvert motsatte, og til og med skyggepartiene og i gevandtene henfalt han ofte til det manierte.

Hans bilder preges gjerne av en letthet i komposisjonen, kraft i uttrykket og livaktighet i bevegelsen. Særlig kjent er hans serie med de syv sakramenter (utstilt i Dresden); dessuten kan nevnes en sørgende nonne (München), og kentauren Chiron (Wien).

De syv sakramenter[rediger | rediger kilde]

Den siste olje

En anerkjent serie av lerretsmalerier er «De syv sakramenter» som ble malt rundt 1712 og som nå henger i Gemäldegalerie Alte Meister i Dresden. De ble opprinnelig utført for kardinal Pietro Ottoboni i Roma, og etter hans død ble de overlevert til kurfyrsten av Sachsen. Disse imponerende verker er malt med et løst penselstrøk, men opprettholder likevel en nøktern fromhet. De er malt ved bruk av hieratiske symboler som helgener og putti, der det benyttes vanlige folk til å illustrere sakramentenes urførelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Giuseppe Maria Crespi, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Giuseppe-Maria-Crespi, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b BeWeb, BeWeB person-ID 1551, besøkt 12. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Proleksis Encyclopedia, oppført som Giuseppe Maria Crespi, Proleksis enciklopedija-ID 16134[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Giuseppe Maria Crespi, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id crespi-giuseppe-maria[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Benezit Dictionary of Artists, «Giuseppe Maria Crespi», Benezit-ID B00044357[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 58786, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500115276, utgitt 29. november 2017, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]