Hopp til innhold

Camera obscura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Camera obscura-kasse der motivet foran hullet blir projisert via et speil inne i kassa som et lysbilde på en matt glassplate oppå kassa.
Et camera obscura i en bygning i Mülheim an der Ruhr i Tyskland viser bildet av den opplyste utsikten utenfor bygningen projisert på en flate i et mørkt rom innenfor.

Camera obscura (latin for mørkt rom) eller hullkamera er en enkel form for projeksjonsapparat eller avtegningsmaskin. Innretningen består av et mørkt avlukke med et lite hull der lyset fra omgivelsene foran hullet slipper inn, og dermed avtegner seg som et opp-og-ned-vendt lysbilde på bakveggen inne i avlukket.

Slike innretninger ble tidligere brukt som hjelp for nøyaktig avtegning av utsnitt av den synlige virkeligheten, og danner grunnlag for episkopet og fotografiapparatet. Et fotoapparat kalles fremdeles «kamera», det vil si «kammer».

Virkemåte

[rediger | rediger kilde]

Prinsippet bak camera obscura kan demonstreres enkelt med en mørk kasse eller et avblendet værelse med et hull eller liten lysåpning i den ene siden. Lyset som blir reflektert fra en gjenstand eller et landskap utenfor kassa eller rommet, vil skinne igjennom hullet og treffe en del av bakveggen som et lysbilde der motivet står opp-og-ned og er speilvendt. En tegner kan legge et papir eller et annet tegneunderlag på veggen der projeksjonen treffer, og streke opp og kopiere motivet over på underlaget. Metoden sørger for at perspektiv og størrelsesforhold blir korrekt gjengitt, og avbildningen virker dermed mer virkelighetstro. Dybdeskarpheten er ubegrenset. Skarpheten er avhengig av størrelsen på hullet.

Camera obscura kan også utstyres med optiske linser og speil for å forsterke lyset som slipper inn og få flere detaljer i lysbildet. Motivet blir imidlertid litt fortegnet som følge av aberrasjon, det vil si optiske avbildningsfeil.

Det finnes også store camera obscuraer, der en kan stå inne i selve kameraet. Ett av disse står i Trondheim.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]