Giuliana Sgrena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Giuliana Sgrena
Giuliana Sgrena, 2014.jpg
Født20. desember 1948 (69 år)
Masera
Beskjeftigelse Journalist, skribent, politiker, fagforeningsfunksjonær
NasjonalitetItalia
Utmerkelser Ridder av Republikken Italias fortjenstorden

Giuliana Sgrena, her besøkt av Italias president Ciampi

Giuliana Sgrena (født 20. desember 1948 i Masera, Piemonte) er en italiensk journalist, som 4. februar 2005 ble kidnappet i Irak. Hun ble løslatt 4. mars 2005

Sgrena arbeider for den kommunistiske avisen il manifesto og for Die Zeit, og var på oppdrag for il manifesto i Irak da hun ble kidnappet av en opprørsgruppe den 4. februar 2005. Kidnapperne krevde at italienerne måtte trekke seg ut av landet; ellers ville de drepe Sgrena. Dette budskapet ble hun selv tvunget til å framføre i et videoopptak. Både Sgrena selv og avisen er sterkt kritiske til krigen i Irak, og har fordømt utposteringen av italienske styrker i landet. I Roma ble det den 26. februar holdt en demonstrasjon med omkring 10 000 deltagere mot den italienske tilstedeværelsen i Irak, og demonstrasjonen var også en solidaritetserklæring til Sgrena.

Etter løslatelsen ble det meget dramatisk da bilen hun satt i sammen med italienske spesialagenter ble beskutt av amerikanske styrker. En av agentene ble såret, mens en annen, Nicola Calipari, ble drept da han kastet seg over Sgrena for å beskytte henne. Sgrena selv ble såret i skulderen. Hendelsen utløste sterke reaksjoner i Italia, og statsminister Silvio Berlusconi krevde en forklaring fra amerikanske myndigheter på hvordan dette kunne skje.