Giuliana Sgrena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Giuliana Sgrena, her besøkt av Italias president Ciampi

Giuliana Sgrena (født 20. desember 1948 i Masera, Piemonte) er en italiensk journalist, som 4. februar 2005 ble kidnappet i Irak. Hun ble løslatt 4. mars 2005

Sgrena arbeider for den kommunistiske avisen «il manifesto» og for «Die Zeit», og var på oppdrag for «il manifesto» i Irak da hun ble kidnappet av en opprørsgruppe den 4. februar 2005. Kidnapperne krevde at italienerne måtte trekke seg ut av landet; ellers ville de drepe Sgrena. Dette budskapet ble hun selv tvunget til å framføre i et videoopptak. Både Sgrena selv og avisen er sterkt kritiske til krigen i Irak, og har fordømt utposteringen av italienske styrker i landet. I Roma ble det den 26. februar holdt en demonstrasjon med omkring 10 000 deltagere mot den italienske tilstedeværelsen i Irak, og demonstrasjonen var også en solidaritetserklæring til Sgrena.

Etter løslatelsen ble det meget dramatisk da bilen hun satt i sammen med italienske spesialagenter ble beskutt av amerikanske styrker. En av agentene ble såret, mens en annen, Nicola Calipari, ble drept da han kastet seg over Sgrena for å beskytte henne. Sgrena selv ble såret i skulderen. Hendelsen utløste sterke reaksjoner i Italia, og statsminister Silvio Berlusconi krevde en forklaring fra amerikanske myndigheter på hvordan dette kunne skje.