Giovanni da Triora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giovanni da Triora
Molini di Triora-IMG 0210.JPG
Statue av Giovanni da Triora i hans fødeby
FødtFrancesco Maria Lantrua
15. mars 1760[1]Rediger på Wikidata
Molini di TrioraRediger på Wikidata
Død2. juli 1816Rediger på Wikidata (56 år)
ChangshaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prest, misjonærRediger på Wikidata

Giovanni da Triora, fødenavn Francesco Maria Launtra (født 15. mars 1760 i Molini di Triora i Italia, drept 7. februar 1816 i Changsha i provinsen Hunan i Kina) var en katolsk prest og kinamisjonær tilhørende fransiskanerordenen. Han ble torturert for sin tros skyld og strangulert til døde. Han regnes som helgen og martyr i Den katolske kirke.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Francesco Maria Launtra ble utdannet av barnabittene i Porto Maurizio, og ble medlem av fransiskanerordenen. Han ble presteviet i 1784 og underviste i teologi i Tivoli og Tarquinia, og fikk også andre verv i innen ordenen som guardian i Tarquinia, Velletri og Montecelio.

I 1799 forlot han Roma for å bli misjonær i Kina. Han ankom etter åtte måneder i Macao. Etter en lengre forberedelsesperiode der med opplæring i språk og kultur, ble han sendt til provinsen Hunan. Misjonsarbeidet gikk rolig for seg til 1815, men da ble han angitt til en mandarin fordi slik misjon da ble ansett som subversiv. Han ble arrestert 26. juli 1815 sammen med noen kinesiske kristne, torturert for at han skulle avsverge sin tro, og kastet i fengsel. Da hen nektet å trampe på et krusifiks, ble han dømt til døden. Han ble henrettet ved å bli hengt på et kors og kvalt den 13. februar [7. februar?] 1816 i Changsha.

Hans levninger ble ført til katedralen i Macao, og senere til kirken Santa Maria in Ara Coeli i Roma.

Helligkåring[rediger | rediger kilde]

Han ble saligkåret 27. mai 1900 av pave Leo XIII og helligkåret 1. oktober 2000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GCatholic.org, GCatholic person ID 66024, oppført som Francesco Lantrua