Giovanni Bertone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Giovanni Bertone
Født10. aug. 1884Rediger på Wikidata
Mondovi
Død10. mai 1972Rediger på Wikidata (87 år)
Torino
BeskjeftigelseGründer, designer Rediger på Wikidata
BarnNuccio Bertone
NasjonalitetItalia (19461972)
Kongedømmet Italia (18841946)

Giovanni Bertone (født 1884, død 1972) var en italiensk bilkonstruktør som grunnla det italienske selskapet Carrozzeria Bertone. Han arbeidet som vognreparatør på landsbygda i Piemonte da han var ung, men flyttet til Torino i 1907 der han fikk jobb hos Diatto som den gang hovedsakelig bygde jernbanemateriell og noen få biler.

I 1912 hadde Bertone spart nok midler til å begynne for seg selv som vognmaker med tre ansatte, fra starten drev de med bygging og reparasjoner av hestevogner, da var det tre ansatte. Tidlig på 1900-tallet var det få biler, trafikken bar preg av hestevogner, det sies at Bertones vogner skilte seg ut med en flott utseende og med et godt håndverk. I starten var deres deres kunder mest omreisende sigøynere. 1.Verdenskrig gjorde markedet vanskeligere. Bertone måtte derfor nedlegge virksomheten for en stund. Etter krigen satte Bertone i gang igjen, og denne gangen med 20 ansatte. Denne gang satset han på byens mange bilfabrikker som kunder. Først S.P.A., deretter Fiat, og Lancia. Dette var et fornuftig satsing fra Bertone, noe som historien sener har bekreftet.

I 1914 fikk Giovanni sønnen Giuseppe, men alle begynte å kalle han Nuccio, et navn som hang med han hele livet, og ble synonymt med italiensk stil over hele verden. Nuccio tok over bedriften etter sin far.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]