Giovan Battista Ramusio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Giovan Battista Ramusio
Født20. juli 1485[1]Rediger på Wikidata
Treviso[2]
Død10. juli 1557[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Padova[2]
BeskjeftigelseSkribent, diplomat, geograf, historiker, kartograf Rediger på Wikidata
Embete
BarnPaolo Ramusio
NasjonalitetRepublikken Venezia

Giovan Battista Ramusio eller Giambattista eller Giovanni Battista Ramusio (født 20. juli 1485 i Treviso i Italia, død 10. juli 1557 i Padova) var en venetiansk humanist, forfatter, diplomat, historiker, geograf og embedsmann. Etter en karriere i Vanezias diplomatiske tjeneste ble han til slutt av staten Venezias styrende i Timannsrådet.

Ramusio studerte i Padova under Pietro Pomponazzi og Aldo Manuzzio. Her studerte han fremfor alt det latinske og det greske språk og antagelig også noen orientalske språk, men hengav seg deretter ført og fremst til kosmografien og geografien.

I ettertid minnes han særlig for sitt omfattende verk Delle navigationi e viaggi som utkom i 1550-årene og inneholder gjenfortellinger om geografiske ekspedisjoner til forskjellige deler av verden, blant andre Magellans reise og beretningen om Pietro Querinis forlis på Røst i Lofoten. Et bind som utkomt posthumt i 1559 omhandlet Asia, og det gjenforteller detaljert Marco Polos reiseopplevelser. Verket ble gjenutgitt en rekke ganger, og var en viktig grunn til at Marco Polos egen beretning, kjent som Il Milione, ble trukket frem fra glemselen og ble kjent over hele Europa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978)[Hentet fra Wikidata]