Giorgione

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giorgione
Giorgione 059.jpg
Født1478[1][2][3]Rediger på Wikidata
Castelfranco VenetoRediger på Wikidata
Død1510Rediger på Wikidata
VeneziaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Republikken VeneziaRediger på Wikidata

Giorgio Barbarelli da Castelfranco[4] (født omkring 1477/1478, død 1510), best kjent som Giorgione, men også i venetiansk dialekt som Zorzi da Castelfranco eller Zorzon, var en italiensk maler fra den venetianske høyrenessansen.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

«Stormen» (omkring 1506). Gallerie dell'Accademia, Venezia.
Giorgione illustrert i Le Vite av Giorgio Vasari.

Giorgione studerte under Giovanni Bellini. Selv om Giorgione har hatt stor innflytelse på senere malere, deriblant Tizian, er det lite som er kjent om hans liv. Hans mest kjente verk er maleriet «La Tempesta», «Stormen» (omkring 1506).

«Stormen» har vært et meget stort diskusjonstema blant kunsthistorikere. Hvem er den nakne kvinnen på bildet? Hvorfor ammer hun barnet sitt utendørs i tordenvær, og hvorfor står det en soldat der? Ingen har klart å finne noen bibelsk eller mytologisk bakgrunn for bildets innhold. Kanskje er det ikke noen historisk mening bak det i det hele tatt. Et røntgenbilde er blitt tatt av maleriet, og dette gjorde alt mer forvirrende, for der soldaten står har det engang vært malt en naken kvinne som bader. Naturen i bildet er meget uvennlig. Kvinnen er som fanget i et viltvoksende ugress. Trærne er uklippet, buskene skranter, søylene er i ruiner, broen er livsfarlig å gå over, og landsbyen består av rønner. En lav stormsky som kaster skygge, fyller himmelen og skyter ut et lyn. Kanskje er landskapet hovedmotivet i dette bildet, og ikke figurene i forgrunnen som først trodd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ Athenaeum, 9. okt. 2017, Giorgione , aka Giorgio Barbarelli da Castelfranco, 5490
  3. ^ Benezit Dictionary of Artists, 9. okt. 2017, Giorgione, B00074272
  4. ^ Getty.edu: Union List of Artist Names – Full Record Display – Giorgione

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


kunstDenne kunst- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.