Gildeskål kirkested

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gildeskål kirkested

Gildeskål kirkested ligger litt utenfor Inndyr tettsted i Gildeskål i Nordland.

Kirkestedet består av en middelalderkirke av stein fra 1100-årene, Gildeskål hovedkirke fra 1881, den gamle prestegården fra 1700-årene og to gamle stabbur. Nordlandsmuseet har ansvaret for formidlingen av stedets historie, som blant annet handler om trosliv, kirkeskikker og folkeliv gjennom åtte århundrer. Dessuten fortelles historien om salmedikteren Elias Blix, som var fra Gildeskål.

Gildeskål Kirkested

Kulturlandskapet rundt kirketunet er uberørt av nyere utbygging. Gravhauger, gamle steinstøer og den gamle kirkestien er eksempler på kulturminner i området. Fra kirkebakken er det utsikt mot øyer og skipslei, og det er en rik og spennende flora i landskapet rundt kirkestedet med blant annet en rekke orkidearter.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Gildeskål kirkested

Kirkestedet bærer preg av at det har vært mennesker der i minst 1000 år. Gildeskål kirkested ligger sentralt i bygda, og ut ifra gårdsnavnet samt funn av gjenstander og gravhauger fra vikingtiden har det blitt antatt at kirkestedet kan ha vært en samlingsplass også i førkristen tid. Men om man sammenligner med andre antatte gildesteder i Norge, kan gårdsnavnet Gildeskål også ha bakgrunn i at det har vært et forsamlingshus eller en gildestue der den lokale storgården eller kirkestedet ligger i dag.

Det finnes argumenter for at det har vært en trekirke på Gildeskål kirkested, på samme plass som Gildeskål gamle kirke nå står. Det er derfor vanskelig å konkludere med hvor gammelt kirkestedet egentlig er.

Kirkegården på Gildeskål kirkested skal i henhold til tradisjonell historie om gamle kirker i Norge ha vært et samlingssted for befolkningen rundt Gildeskål. Kirkegården skal helt fra middelalderen av ha vært brukt til prosesjoner, markeringer og messer samt gravlegging av sognets døde.

Kirkegårdmuren og Gildeskål gamle kirke har blitt bygget opp av marmor og glimmerskifer fra området. Kirkegården har blitt utvidet flere ganger, sist i 1888-1891. Gravgården ble nedlagt i 1921. På den gamle kirkegården er det trolig 10 000 mennesker gravlagt, med forskjellig rang.[2]

Monumenter[rediger | rediger kilde]

Kart over Gildeskål kirkested

Gildeskål kirkested består av flere monumenter (se kart):

 1. Gildeskål gamle kirke med kirkegård fra middelalderen
 2. Gildeskål Hovedkirke
 3. Gildeskål prestegård
 4. Gildeskål Bygdesamling
 5. Den gamle Kirkestien
 6. Gravhauger
 7. Båtstøer
 8. Jekteoppsett
 9. Steinkai
 10. Ehus (ærfuglhus)[3]
Minnesmerket for Oskar Sund og fiskerne som har forsvunnet på havet ved Gildeskål Kirkested

Minnesmerker på kirkestede til ære for:

 1. Elias Blix
 2. de fallende under 2 verdenskrig
 3. Oskar Sund
 4. For fiskerne som omkom på havet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Gildeskål kirkested - Nordlandsmuseet». Nordlandsmuseet. Besøkt 17. oktober 2016. 
 2. ^ Berg, Oscar Neumann (2014). Gildeskål gamle kirke- Marmorkirka ved nordvegen. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-1720-5. 
 3. ^ Eilertsen, Turid Følling 1939-; Bjerck, Hein Bjartmann 1954-; Christensen, Eli Sundbakk (1. januar 1996). To kirker - tusen års kristendom: Gildeskål kirkested. Bodø: Nordland fylkeskommune. s. 2. ISBN 8291138346. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]