Gildeskål gamle kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gildeskål gamle kirke
Gildeskaal Old Church.jpg
Område GildeskålRediger på Wikidata
Bispedømme Sør-Hålogaland bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår ca. 1100
Endringer1700
Kirkerommet
Plasser130
Beliggenhet

Gildeskål gamle kirke
67°03′33″N 14°02′43″Ø
Gildeskål gamle kirke på Commons
Gildeskål gamle kirke, Nordland. Foto fra Riksantikvaren

Gildeskål gamle kirke ligger i Gildeskål i Nordland, og er en middelalderkirke i stein.

Gildeskål gamle kirke er en av seks kirker i Gildeskål kommune; de øvrige er Gildeskål hovedkirke, Saura kirke, Mevik kapell, Nordstranda kapell og Sørfjorden kapell.[1]

Gildeskål kirkested[rediger | rediger kilde]

Sammen med Gildeskål hovedkirke (også kalt Gildeskål nye kirke) og Prestegården utgjør Gildeskål gamle kirke et helhetlig kirkested i Gildeskål.

Gammelkirka og Prestegården inngår i dag i Nordlandsmuseet.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kirken er en middelalderkirke i stein bygget på midten av 1100-tallet. Bygget blir først nevnt i skriftlige kilder i 1589. Byggeåret er ikke endelig fastslått, men byggeteknikken på den eldste delen av muren tyder på at kirken er oppført i perioden 1130-1160. Den ble utvidet med en sydfløy i 1711.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gildeskål gamle kirke ble bygget på 1100-tallet i romansk stil.

I 1710 ble kirken truffet av lynnedslag og ødelagt av brann. Kirken ble bygd opp året etter og ble da dekorert i barokk stil, og kirken fikk et tilbygg i form av et sideskip mot sør.

I 1881 ble Gildeskål hovedkirke tatt i bruk, og Gildeskål gamle kirke ble avvigslet. Flere av gjenstandene ble da flyttet over fra den gamle kirken til den nye kirken, deriblant prekestolen, altertavlen og orgelet. Før den ble gjenvigslet i 1962 ble gjenstander som opprinnelig hadde tilhørt den gamle kirken, tilbakeført fra den nye kirken.

Josva skipet og maleriet "Alle verdens konger kneler for Herren"

I 1902 ble kistene fra gravkammeret under koret flyttet ut på kirkegården.

Restaurering på 1900-tallet[rediger | rediger kilde]

Restaureringen av Gildeskål gamle kirke skjedde i to perioder fra 1936-37; det ble en stopp i arbeidet under krigen. Sogneprest Konrad Oterholm sørget for å få gjenopptatt restaureringen av kirken i 1959.

Arkitekt Kirsten Wleügel Knutssøn ledet det omfattende restaureringsarbeidet. I 1962 ferdigstilte konservator Gerhard Gotaas restaureringen av kirkens malerier.[2]

Etter at restaureringsarbeidene var ferdige ble kirken gjenvigslet i 1962.[3]

Interiøret[rediger | rediger kilde]

Kirken og interiøret i kirken har vært malt mange ganger.

Kirkebenker[rediger | rediger kilde]

Tre av de innelukkede benkene har fått navn etter gårder i bygda. «Amtmannstolen», som er den fineste, tilhørte amtmann Ove Sørensen Schjelderup.

Ytterst mot midtgangen står en smal benk som ble kalt «fattiglemmen», og som ble benyttet av kirkelemmer som ikke hadde egen gård.

Orgel[rediger | rediger kilde]

Eriksenorgelet i gammelkirken ble bygd i 1865 av Amund Eriksen. Orgelet ble flyttet til Gildeskål Hovedkirke i 1881. I 1992 ble Eriksenorgelet restaurert og flyttet tilbake til Gildeskål gamle kirke.

Kirkeskip[rediger | rediger kilde]

I kirken henger et kirkeskip fra 1782. Skipet er påmalt navnet "Josva"; det er en modell av en fregatt som var linjeskip i den dansk/norske flåten.

Malerier[rediger | rediger kilde]

Over koret henger et maleri fra 1720-tallet med tittelen "Alle verdens konger kneler for Herren". Motivet er hentet fra Johannes' åpenbaring.

Et portrett fra 1600-tallet av soknepresten Peder Mentzen Darre står utstilt i Lensmannstolen, en av de fem innebygde stolene for storfolk i bygda.

Prekestol[rediger | rediger kilde]

Prekestolen i kirken ble satt inn i den nye kirken da den ble tatt i bruk, den ble satt tilbake i gamlekirken i 1962 før gjenvigslingen etter restaureringsarbeidet. Prekestolen er utstyrt med malerier og marmorerte felter, maleriene forestiller de fire evangelistene, St. Peter og St. Paulus. Den ble sist malt i 1754 av Gottfried Ezechiel. Over prekestolen henger et maleri av salmedikteren Elias Blix.[4]

Lysestaker[rediger | rediger kilde]

Arkitekt Kirsten Wleügel Knutssøn, som ledet restaureringsarbeidene midt på 1900-tallet, har tegnet kirkens lysestaker.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sørfjorden kapell». www.gildeskal.kirken.no. Besøkt 5. mars 2017. «I Gildeskål kommune er det totalt 6 kirker, Gildeskål gamle kirke, Gildeskål hovedkirke, Saura kirke, Mevik kapell, Nordstranda kapell og Sørfjorden kapell. Alle kirkene utenom Sørfjorden kapell er eid av Gildeskål kommune. Sørfjorden kapell på Sørfinnset er derimot privat og tilhører gårdene i Sørfjorden, noe som beskrives senere.» 
  2. ^ Muri, Sigurd (1971). Norske kyrkjer. Oslo: Samlaget. s. 225. ISBN 8252117260. 
  3. ^ Eilertsen, Turid Følling 1939-; Bjerck, Hein Bjartmann 1954-; Christensen, Eli Sundbakk (1. januar 1996). To kirker - tusen års kristendom: Gildeskål kirkested. Bodø: Nordland fylkeskommune. ISBN 8291138346. 
  4. ^ Berg, Oscar Neumann (2014). Gildeskål gamle Kirke- Marmorkirka ved Nordvegen. Fagbokforlaget. ISBN 978-82-450-1720-5. 
  5. ^ Øfsti, Robert (2013). Gjenreisingsarkitektane. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]