Gilbert Thomas Walker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gilbert Thomas Walker
Født14. juni 1868[1]
Rochdale
Død4. november 1958[1] (90 år)
Coulsdon
Utdannet ved Trinity College, Imperial College London
Beskjeftigelse Fysiker, statistiker, meteorolog, universitetslærer
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society, Adams Prize (1899)

Gilbert Thomas Walker (født 14. juni 1868, død 4. november 1958) var en britisk fysiker og statistiker. Han er best kjent for de banebrytende arbeidene over El Niño-fenomenet, og for å fremme studiet av klimaet i det hele.

Walker var etablert som anvendt matematiker ved Cambridge University da han ble generaldirektør for observatoriene i India i 1904. Mens han arbeidet der studerte han monsunen i Det indiske hav, det at monsunregnet ikke kom ga opphav til en stor sultkatastrofe i 1899. Etter å ha analysert store mengder data over de neste femten årene publiserte han de første beskrivelsene av den sørlege oscillasjonen til det atmosfæriske trykket mellom Indiahavet og Stillehavet, og hvordan de korrelerte med temperaturen og regnet i tropene, blant annet i India. Dette henger sammen med Walkersirkulasjonen, som senere ble oppkalt etter han.

Walker fortsatte med studiene av de årvisse vær- og klimaendringene etter at han ble pensjonert fra arbeidet i India (i 1924), og han tok i mot et professorat i meteorologi ved Imperial College London. Det opprinnelige målet hans, å spå svikt i monsunregnet, hadde han bare delvis suksess med, men teoriene og materialet hans representerte viktige steg fremover i arbeidet mot bedre modeller for klimaet over hele verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Gilbert Walker, w6c97jd0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]