Giftbær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giftbær
giftbær
giftbær
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nicandra physaloides
L.
Norsk(e) navn: giftbær
Hører til: giftbærslekta,
søtvierfamilien,
tofrøbladete planter,
frøplanter,
planteriket
Nicandra physaloides
Svært giftig

Giftbær (Nicandra physaloides) er en ettårig plante i søtvierfamilien. Det som er uvanlig med denne arten, er at den er alene i sin egen slekt. Den kommer opprinnelig fra Peru, og er dyrket som prydplante i Norge. Denne arten bærer sitt navn med rette, da den er svært giftig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Planten er kraftig og opptil 90 cm høy. Den har store, eggformede, mellomgrønne, grovt tannete og bølgede blader. Blomstene er klokkeformede tre-fire cm brede, blekfiolette til lysblå med et hvitt svelg. Den blomstrer fra juli til september, og blomsten er åpen bare åpen få timer om dagen. De kuleformede bærene er 12-20 mm i diameter og brune, de er omgitt av fra grønt til purpurfarget beger. Planten har et diploid kromosomtall på 20, det er også uvisst om dette kan være 19-22.

Funn[rediger | rediger kilde]

Planten blir funnet en sjelden gang iblant forskjellige steder rømt fra hager, eller som forurensning med frø. De dukker gjerne der folk tømmer hageavfall og i åkrer. Det er blitt til nå gjort 52 funn av giftbær i Norge.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Slektsavnet Nicandra kommer fra den greske legen Nikandros, som kom fra Kolofon og døde i år 133 f.Kr. Artsnavnet physaloides kommer fra planteslekten Physalis som heter lykteslekta på norsk. Det kommer av det oppblåste begeret, som ligner på «lyktene» i lykteslekta. Noe som kan gjøre denne arten meget farlig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lid, Johannes og Lid, Dagny Tande: Norsk flora. 7. utg. Redigert av Elven Reidar. Samlaget, 2005. ISBN 978-82-05-32563-0 s. 681
  • Stenberg, Lennart og Mossberg, Bo: Gyldendals store nordiske flora. Gyldendal 2007. ISBN 82-521-6029-8 s. 523
  • Sjøborg, Steinar og Eidissen, Henry: Norsk hageleksikon. Det beste 1982. ISBN 82-7010-130-3 s. 417

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]