Ghazipur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ghazipur er en by i den sydøstlige del av delstaten Uttar Pradesh i India. Byen ligger på Ganges' nordlige bredd, 44 km. øst for Varanasi, og har 103 283 (2001) innbyggere. Den er administrasjonssete i Ghazipur District.

Ghazipur er berømt for Indias eneste lovlige opiumsfabrikk (pr 2010). Den går tilbake til 1800-tallets britiske opiumsproduksjon for det kinesiske marked. Det var da to produksjonssteder som dominerte opiumseksporten fra Calcutta og til Kina. Den ene produsenten, Patna, ble produsert i Patna, fra opiumsplanter innhøstet i deler av Bengal og fra Bihar; den andre typen, Benares, kom fra opiumsdyrkere fra Bihars grenser og så langt nordvestover som til Agra. Det var denne opiumen som ble bearbeidet i Ghazipur, og ble oppkalt etter den nærliggende storbyen Benares (Varanasi).

Ghazipur har et viktig landbruksmarked. Lord Cornwallis, generalguvernør i Britisk India, døde i Ghazipur 1805 og er gravlagt der.

Befolkningsutvikling
1901 39 429
indiastubbDenne indiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.