Germany Calling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Germany Calling (fritt oversatt: Tyskland kaller! eller Tyskland anroper!) var en tysk propagandakringkasterNazi-Tyskland. Den var myntet på lyttere i Storbritannia og USA under andre verdenskrig. Hver sending begynte med ordene «Germany Calling! Here is Reichssender Bremen». I dag er den best kjent for en av stasjonens nyhetsopplesere, Lord Haw-Haw, egentlig William Joyce, som var tysk radios mest fremtredende engelsk-språklige oppleser.

Det vanlige innhold i sendingene var nyheter og jazzmusikk (som var forbudt på tyske innenlandske stasjoner). De private meldingene var en integrert del av programmene hvor krigsfanger fikk anledning til å sende personlige hilsener til slektninger i hjemlandet, noe som gjorde at programmet ble ganske populært blant lyttere, spesielt i Storbritannia og USA.

Germany Calling ble etablert av Reich und Propaganda Minister Joseph Goebbels. Som propaganda-stasjon var den hovedsakelig rettet mot lyttere i Storbritannia og De forente stater, så vel som andre deler av verden. Sendingene ble sendt på kortbølge på om lag 30 språk.

Germany Calling sendte sitt siste program 30. april 1945, da Bremen ble erobret av den britiske hæren.

Studio[rediger | rediger kilde]

I motsetning til stasjonens vanlige annonsering Germany Calling, Here is Reichssender Bremen lå ikke stasjonen i Bremen, men i Osterloog, Hamburg,[1] selv om den under krigen sendte fra blant annet Berlin, Luxembourg, og Apen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]