Georgios Papanikolaou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Georgios Papanikolaou
Gnpapanikolaou.jpg
Født13. mai 1883[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
KýmiRediger på Wikidata
Død19. feb. 1962[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (78 år)
MiamiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lege, onkolog, patolog, gynekologRediger på Wikidata
Embete Medlem av Akademiet i AtenRediger på Wikidata
Utdannet ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen (–1904), Ludwig-Maximilians-Universität MünchenRediger på Wikidata
Ektefelle Andromachi PapanikolaouRediger på Wikidata
Nasjonalitet HellasRediger på Wikidata
Medlem av Panhellenic Musician UnionRediger på Wikidata
Utmerkelser Lasker-DeBakey Clinical Medical Research Award (1950), Albert Lasker Basic Medical Research AwardRediger på Wikidata

Georgios Papanikolaou (gresk: Γεώργιος Παπανικολάου; født 13. mai 1883 i Kymi på øya Evvia, død 19. februar 1962) var en gresk lege og pioner innen cytologi og til å finne metoder for å tidlig kunne drive med gjenkjenning av ondartede kreftsvulster før de utvikler seg alt for mye. Han er mest kjent for å ha utviklet den såkalte Pap-testen.

Han studerte ved Universitetet i Athen, der han tok den medisinske embedseksamen i 1904. Seks år senere mottok han sin doktorgrad fra Universitetet i München, Tyskland etter at han også hadde jobbet en tid ved universitetene i Jena og i Freiburg. I 1913 emigrerte han til USA for å kunne jobbe i avdelingen for patologi i New York Hospital og Instituttet for anatomi ved Weill Medical College ved Cornell University. Der studerte han blant annet livmorkreft og best mulig behandling av dette. Mye av hans daværende arbeid ble ikke anerkjent for publisering før mye senere. Hans forskning ble også møtt med mye skepsis og motstand fra hele det vitenskapelige samfunnet.

I 1961 flyttet han til Miami for å utvikle Papanicolaou Cancer Research Institute ved University of Miami, men han døde i februar 1962 før dette instituttet fikk åpnet. Dr. Papanicolaou var mottaker av en Albert Lasker Award for sin klinisk medisinske forskning i 1950. Papanikolaou sitt portrett ble avbildet på forsiden av den greske 10 000 drakmer-seddelen mellom 1995 og 2001 før denne myntenheten ble erstattet med EUs myntenhet euro.

Det faktum at ondartede celler kunne sees under mikroskopet ble først påpekt i en bok om diverse sykdommer i lungene som ble utgitt så tidlig som i 1843. Denne boken ble skrevet av Walter Hayle Walshe (1812–1892). Han var professor og lege ved University College Hospital i London.

I 1923, fortalte Dr. Papanikolaou til et vantro publikum av leger og forskere om teknikken med å samle sammen rusk fra slimhinnen i skjeden og smøre det på et lysbilde for å ta en mikroskopisk undersøkelse var en metode for å kunne identifisere livmorhalskreft på et tidlig stadium. Det samme året hadde Papanikolaou også foretatt diverse studier av vaginal væske hos kvinner, i håp om å observere celleforandringer i løpet av en kvinnes menstruasjonssyklus. I kvinnelige marsvin, hadde Papanicolaou allerede lagt merke en spesiell transformasjon av cellene i løpet av en måned, og dette fenomenet ønsket han å få bekreftet i menneskelige kvinner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Base biographique, oppført som Georges Nicolas Papanicolaou, BIU Santé person ID 2258[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b WhoNamedIt.com, oppført som George Nicholas Papanicolaou, Whonamedit? doctor ID 2402, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, oppført som George Papanicolaou, Find a Grave 7431, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w65n0ck3, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]