George Nares

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George Strong Nares

George Strong Nares (født 24. april 1831 i Monmouthshire i Wales, død 15. januar 1915) var en britisk marineoffiser og polarutforsker.

I 1845 fór han til sjøs om bord i Royal Navys HMS «Canopus», et slagskip bygget i 1798 som var erobret fra franskmennene.[1] Etter en beordring til Australia i 1848 vendte han tilbake i 1851 og tok løytnantseksamen ved Royal Naval College i 1852.

Nares fikk sin første erfaring i Arktis som førstestyrmann på «Resolute» som deltok i Edward Belchers ekspedisjon som søkte etter spor av den fortapte Franklin-ekspedisjonen. I 1856, under det siste året av Krimkrigen, tjenestegjorde han som løytnant på HMS «Glatton» under kaptein Arthur Cummings ledelse. Etter tjeneste som løytnant med ansvar for utdanning av kadetter på treningsskipet HMS «Britannia» og deretter kartleggingsarbeid på nordøstkysten av Australia og i Middelhavet, ble Nares forfremmet til kommandør (captain) i 1869. Han fikk ansvaret for å lede Challenger-ekspedisjonen (1872–1876), men på grunn av hans tidligere erfaring i Arktis fikk han heller i oppdrag å lede en annen arktisk ekspedisjon med hensikt å nå Nordpolen.

den britiske arktisekspedisjonen ble Nares den første polarutforkseren som bragte sine skip, HMS «Discovery» og HMS« Alert», hele veien nordover gjennom kanalen mellom Grønland og Ellesmereøya (senere navngitt Naresstredet) til Lincolnsjøen. Frem til da hadde det vært en populær teori at denne ruten ville lede til det antatt åpne Polhavet, et isfritt farvann som omga polen, men Nares fant bare et øde islandskap. En sledeferd under ledelse av Albert Hastings Markham satte en ny nordlig rekord da de nådde 83° 20' 26"N,[2] men alt i alt var ekspedisjonen nærmest en katastrofe. Mannskapet led kraftig av sjørbuk og var belemret med uhensiktsmessig bekledning og utstyr. Nares innså at hans menn ikke ville overleve ytterligere en vinter i isen og seilte hurtig sørover med begge skipene sommeren 1876.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vice-Admiral Sir George Nares, K.C.B., F.R.S.», i Nature 94 (2360): 565–67. 21. januar 1915
  2. ^ HMS «Alert» Canadian Coast Guard

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: George Strong Nares – originaltekst