Georg von Polentz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Georg von Polentz (født ca. 1478, død 28. april 1550 i Balga i Øst-Prøyssen), tysk katolsk biskop av Samland, sluttet seg til lutheranerne og fremmet reformasjonen i Preussen.

Etter studier i Bologna ble Polentz, som nedstammet fra gammel saksisk adel, geheimnotar i den romerske kurie under pave Julius II. Kort etter trådte han inn i den tysk-romerske keiser Maximilian Is tjeneste.

Markgreve Albrecht von Brandenburg-Ansbach, Den tyske ordens høymester, utnevnte ham til huskomtur i Königsberg og i 1518 til biskop av Samland. Den pavelige approbasjon av utnevnelsen fulgte den 29. juli 1519. Under høymesterens fravær 152225 var det Polentz som var regent for Preussen.

Med Albrechts tillatelse begynte biskop Georg å innføre reformasjonen skritt for skritt. Til jul 1523 holdt han en «evangelisk» preken i Königsberg, og året dette ble den spredt som trykksak. I januar 1524 sendte han ut sitt reformasjonsmandat In ecclesia nostra Sambiensi der han forordnet at gudstjenestene i bispedømmet skulle forrettes på tysk, og anbefalte geistligheten å lese Martin Luthers skrifter.

Da Albrecht på Luthers anbefaling i 1525 forvandlet ordensstaten til verdslig hertugdømme, ble Preussen også de jure et lutherskreformert land. Polentz innsatte et stort antall lutherske geistlige, foranlediget kirkevisitasjoner og innførte den første prøyssiske kirkeordning.

I 1525 giftet han seg med Katharina von Wetzhausen (som døde i 1526), og i 1527 med Anna von Heideck.