Generalkommandoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Generalkommandoen
Beliggenhet
LandDanmark
StedViborg kommune
Historiske fakta
ArkitektSøren Vig-Nielsen
Kart
Kart
Generalkommandoen
56°26′59″N 9°24′47″Ø

Generalkommandoen er en bygning plassert på Sct. Mathias Gade 96, like overfor Viborgs Middelalderlige Katedralskole i Viborg. Den er oppført i 1913 etter tegninger av arkitekt Søren Vig-Nielsen (1876–1964), og var inntil 2007 eiet og benyttet av Forsvaret. Bygningen har vært fredet siden 2006.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble bygget på grunn av at Viborg ble det militære sentrum for Fyn og Jylland, etter hærloven av 1909 bestemte at 2. Generalkommando skulle flyttes fra Aarhus til Viborg, som én av to generalkommandoer i landet. Det var Viborg kommune som skulle stå for oppføringen av bygningen, og innkvartering av det medfølgende personale. Jyske brigade fikk også sitt stabskvarter i bygningen. I 1923 ble Generalkommandoen i Viborg nedlagt, og bare Generalkommandoen i København var igjen. Jyske brigade skiftet navn til 2. jyske divisjon, og igjen i 1933 til Jyske divisjon. Staben benyttet Generalkommandobygningen inntil november 1942, da tyskerne under andre verdenskrig flyttet alle danske militære avdelinger vekk fra Jylland.

Etter krigens avslutning kom bygningen igjen i Forsvarets besittelse. Forsvarets Bygningstjeneste overtok bygningen i 1959, etter at innkvarteringsloven av 1924 var blitt opphevet, og dermed Viborg kommunes forpliktelser overfor personalet og bygningene. I 1976 flyttet Bygningstjenesten selv inn i bygningen som eneste bruker av Generalkommandoen. Forsvarets Bygningstjeneste flyttet i 2007 personalet til Hjørring, og Forsvaret solgte bygningene til en privat eier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]