General Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The General Lee
General lee.jpg
ProdusentDodge
Produsert1969
KlasseMuskelbil
KarosserityperTodørs coupé
Generasjoner
Tekniske data
Motor440 cu in, 385 hk, 426 cu in HEMI, 425 hk

General Lee er bilen som eies av Bo og Luke Duke i TV-serien The Dukes of Hazzard. Bilen er kjent fra biljakter og stunts i nesten hver episode av serien. Bilens navn er en referanse til Sørstatsgeneralen Robert E. Lee. Idéen til General Lee ble hentet fra den kjente smugleren Jerry Rushings bil, som var oppkalt etter General Lees favoritthest, Traveler. Traveler var også navnet på bilen i filmen Moonrunners fra 1975, forgjengeren til The Dukes of Hazzard.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det skal ha blitt brukt 309 eksemplarer av General Lee i serien, og av disse eksisterer omkring 23 stykker fortsatt, i varierende stand. Blant de overlevende er den første bilen som ble bygget, kjent som Lee1. Denne bilen kan sees i debutepisoden, og er også den samme bilen som kan sees hoppe over en politibil mot slutten av åpningssekvensen i alle episoder med skuespillerne John Schneider og Tom Wopat. I snitt ble én eller flere General Lee ødelagt per episode, og under filming av hopp ble mellom 250 og 500 kilo bly eller betong plassert i bilens bagasjerom, for å hindre at den stupte i bakken med fronten først. Senere i serien ville mekanikerne også heve bilens front, for å hindre at den skrapte mot rampen og dermed tapte fart. Dette førte også til en lettere landing for stuntførerne, som rapporterte om at hoppene var morsomme, mens landingene ikke var fullt så gode. Til tross for ballasten var det ofte vanskelig å forutse bilens landing, og om man spiller av scenene i sakte film kan man ofte se at bilen bøyer seg ved landing. Alle biler som ble benyttet til store hopp ble vraket etter innspillingen på grunn av skadene.

I årene mellom 1979 og 1985 ble Dodge Charger-modeller fra 1968 og 1969 benyttet og bygget om til General Lee. Mange mener det også ble benyttet 1970-modeller, men ifølge mekanikerteamet som bygget opp bilene, samt en liste over alle bilene som ble benyttet, ble det utelukkende benyttet biler fra 1968 og 1969, og det var ikke før i de senere årene at det ble et problem å få tak i de riktige modellene. Etterhvert som det ble vanskeligere å få tak i biler begynte produsentene av serien å benytte eldre opptak av hopp fra tidligere episoder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]