Gempei-krigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scene fra Gempei-krigen.

Gempei-krigen (源平合戦, Genpeikassen; 23. juni 118025. mars 1185) var en konflikt mellom Taira- og Minamotoklanen mot slutten av Heianperioden i Japan. Krigen resulterte i Tairaklanens fall og opprettelsen av Kamakurashogunatet under Minamoto Yoritomo i 1192.

Navnet «Genpei» (uttalt og av og til skrevet som Gempei) kommer av alternative lesemåter av kanjien 'Minamoto' (源) og 'Taira' (平). Konflikten er også kjent som Jishō-Juei-krigen (治承・寿永の乱, Jishō-Juei no ran) på japansk, etter de to æraene den fant sted mellom.

Konflikten begynte med at Minamoto støttet en annen kandidat for tronen, da i konflikt med Tairas nominasjon.

Bakgrunn og forløp[rediger | rediger kilde]

Genpei-krigen ble kulminasjonen på årtiers rivalisering mellom Minamoto- og Taira-klanene om makten i Japan. I Hōgen-opprøret (1156-1159) og i Heiji-opprøret (1159-1160) hadde Minamoto forsøkt å ta kontrollen fra Taira, men mislyktes.

I 1177 forsøkte den tidligere keiseren, Go-Shirakawa, å gjennomføre et statskupp og avsette statsministeren, Taira no Kiyomori. Kiyomori gikk seirende ut av maktkampen og sørget så raskt for å avskaffe Insei. Dette skjerpet konflikten mellom Taira og Minamoto.

I mars 1180 satte Taira no Kiyomori sin sønnesønn, Antoku (da bare to år gammel), på keisertronen, etter at keiser Takakura hadde abdisert. Go-Shirakawas sønn, prins Mochihito, som følte seg berøvet retten til den keiserlige tronen, oppfordret derfor i mai samme år Minamoto-klanen og krigermunker ved templene til opprør.

Det påfølgende slaget ved Uji skjedde rett utenfor Kyoto den 23. juni 1180, og ble begynnelsen på en fem år lang krig som endte med en avgjørende seier for Minamoto i sjøslaget ved Dan-no-ura den 24. mars 1185.

Slag i krigen[rediger | rediger kilde]

Gempei-krigen i litteraturen[rediger | rediger kilde]

Mange fortellinger og kunstverk skildrer Gempei-krigen. Den mest kjente av de utførlige skildringene er Heike monogatari (japansk 平家物語, Fortellinger om Heike). Den er skrevet på kanji og er en episk skildring om klanene som stred om herreveldet over Japan.

Det finnrs også mange kabuki- og bunraku-stykkee som dorteller om hendelser i krigen. Ichinotani futaba gunki (Krønike om slaget ved Ichi-no-Tani) av Namiki Sōsuke kan sies være en av de mer kjente.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.