Hopp til innhold

Gastroskopi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gastroskopi er en endoskopisk undersøkelse som visualiserer spiserør, magesekk og tolvfingertarm hos en pasient. Undersøkelsen gjennomføres for å påvise eventuell sykdom i de nevnte organene, f.eks. spiserørsbetennelse, spiserørsbrokkmagesår, kreft i magesekken, og andre problemer i svelg og øvre del av fordøyelseskanalen.

Gjennomføring[rediger | rediger kilde]

Pasienten får lokalbedøvelse i svelget. Pasient kan også få et beroligende middel slik at angstnivået hos pasienten blir lavere.

Legen benytter en ca. 1 cm tykk slange. I tuppen av slangen sitter det en CCD chip som danner digitale videosignaler som overføres til en monitor.

Slangen føres ned i magesekken via svelget, noe som ofte kan oppleves noe ubehagelig og gi brekningsfornemmelser. Den nedre enden av slangen kan styres ved bøying med to små hjul øverst på slangen som legen kan bruke for å se på alle delene av mavesekken. Enden kan krummes rundt for å se på lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken og om muskelen lukker seg rundt slangen.

På en skjerm kan legen se slimhinnen i spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen (bildet fra kameraet). Ved behov kan det også tas vevsprøver, biopsier. Det er smertefritt å ta disse biopsiene.

Hele undersøkelsen er over i løpet av 5–20 minutter. Gastroskopi er en ufarlig og enkel undersøkelse.