Garabi-Roncador-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over utbyggingsområddet.
Foto fra forhandlingsmøte om utbyggingen, med Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner til høyre.

Garabi-Roncador-demningen er en grensedemning med vannkraftstasjon under bygging i elva Uruguay i det nordøstlige Argentina (provins Corrientes, på grensen til Brasil (provinsen Río Grande do Sul). Planleggingen har skjedd siden 1972, den første avtalen ble signert i 1981, og en ny prosjektbeskrivelse ble avklart så sent som i 2009. Byggearbeidene er estimert til 201115.

Utbyggingen er svært omstridt og er gjenstand for omfattende politiske forhandlinger mellom landene og protester fra borgergrupper. Striden handler blant annet om at reservoaret forrykker vannbalansen og kan skape lokal tørke nedenfor anlegget, noe som er vanlig i elveløpene i Argentina.

Demningen og hele reservoaret skal anlegges nedenfor sammenløpet av to elver: Iguaçú og Paraná. Nedenfor dette anlegget ligger Corpus Christi-demningen med omtrent like stor vannkraftkapasitet.

Det planlegges at anlegget gis en installert vannkraftproduksjon på 1 800 MW (4,7 TWh årlig) i Garabí vannkraftstasjon, og 800 MW (3,8 TWh årlig) i Santa Maria vannkraftstasjon. Årsproduksjonen kan altså i sum bli inntil 8,5 TWh. Demningen anlegges i provinsen Corrientes, men selve reservoaret vil i det alt vesentlige ligge nordover i den argentinske provinsen Misiones, og myndighetene her er også involvert i forhandlingene.

Reservoaret blir på inntil 81 000 hektar, eller 810 km². Det er også tale om to tilleggs-demninger som demmer opp henholdsvis 110 km² og 200 km².

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]