Hopp til innhold

Uruguay (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Uruguay
LandBrasil, Argentina, Uruguay
Lengde1 790 km
Nedbørfelt365 000 km²
Middelvannføring5 500 /s
StartSerra Geral
  – Høyde1 800 moh.
MunningRío de la Plata
  – Koord.   34°12′N 58°18′Ø
Uruguay
Kart over Uruguays nedbørfelt og løp
Kart
Uruguay
27°36′30″S 51°27′21″V

Elva Uruguay ved San Javier i Argentina
De tre km brede Moconáfallene, ved grensa mellom Argentina og Brasil

Uruguay[a] er ei elv i Brasil, Argentina og Uruguay i Sør-Amerika, og den danner store deler av grensene mellom disse landene. Den er 1 790 kilometer lang, med et nedbørfelt på 297 199 km². Elva har gitt navn til landet Uruguay.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Elva begynner ved samløpet mellom elvene Rio Canoas og Pelotas27°10′S 53°50′V, rundt 200 meter over havet. De to kildeelvene har begge sitt utspring i fjellkjeden Serra Geral i Brasil, nordøst for byen Porto Alegre. Fra samløpet mellom Canoas og Pelotas renner elva vestover og danner her grensa mellom de brasilianske delstatene Santa Catarina og Rio Grande do Sul. Elva går her gjennom et ujevnt landskap og danner flere fosser og strykpartier, hvorav de største og mest kjente er de tre kilometer brede Moconáfallene, som ligger på stedet hvor elva møter grensa til Argentina.

Etter Moconáfallene dreier elva gradvis mot sørvest, og danner her grensa mellom Rio Grande do Sul i Brasil og de argentinske provinsene Misiones og Corrientes. Elva renner her gjennom byen Uruguaiana, som sammen med Paso de los Libres på argentinsk side er den største byen langs elva.

Ved samløpet med elva Quarai forlater elva Brasil. Den renner nå sørover og danner herfra til utløpet grensa mellom Uruguay og provinsen Entre Ríos i Argentina. Ved tvillingbyene Concordia og Salto ligger Salto Grande-demningen, og reservoaret bak demningen strekker seg nesten helt nord til grensa mot Brasil.

Elva munner ut i Río de la Plata, den store elvemunningen den danner sammen med elva Paraná, rundt 50 kilometer nord for Buenos Aires.

Uruguay har mange sideelver, hvorav den største er Negro, som renner fra Brasil og 500 kilometer tvers over Uruguay til samløpet med elva Uruguay river 100 km nord for utløpet i Río de la Plata.

Elva er seilbar opp til Paysandú.

Opprinnelsen til navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet på eva kommer fra de spanske nybyggernes tolkning av ordet som de innfødte brukte for å beskrive den. Det opprinnelige navnet på guaraní, Urugua'ý, betyr «elva med malte fugler».

Cellulosefabrikk-konflikten mellom Argentina og Uruguay[rediger | rediger kilde]

Argentina og Uruguay er for tiden involvert i en konflikt over Uruguayelva. To europeiske selskap, det spanske ENCE og det finske Bothnia, foreslo å bygge cellulosefabrikker ved Fray Bentos i Uruguay, vis-à-vis Gualeguaychú i Argentina. Innbyggerne på argentinsk side, sammen med mange andre, har siden april 2005 protestert mot planene, som de hevder vil forurense grenseelva mellom de to landene. Rundt årsskiftet 2005/2006 eskalerte konflikten til en diplomatisk krise, som medførte at ENCE bestemte seg for å flytte fabrikken 250 km sørover og bort fra elva. Siden desember 2005 har grensebruene mellom Argentina og Uruguay i det aktuelle området tidvis vært blokkert av argentinske protestaksjoner, noe som har medført strore forstyrrelser for kommersiell trafikk og turisme.

Bruer[rediger | rediger kilde]

Elva krysses av fire grensebruer (fra nord til sør):

  • Paso de los Libres-Uruguaiana internasjonale bru (1419 meter) – mellom Paso de los Libres i Argentina og Uruguaiana i Brasil
  • Salto Grande-brua – over Salto Grande-demningen mellom Concordia i Argentina og Salto i Uruguay.
  • General Artigas-brua (2350 meter) – mellom Colón i Argentina og Paysandú i Uruguay.
  • Libertador General San Martín-brua (5966 meter) – mellom Gualeguaychú i Argentina og Fray Bentos i Uruguay.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ spansk: Río Uruguay – uttales: uɾuˈɣwaj, portugisisk: Rio Uruguai – uttales: uɾuˈgwaj

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]