Gangartskonkurranse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En gangartskonkurranse er en hestesports konkurranse som Islandshesten hovedsakelig konkurrer i. Alle øvelsene foregår på en oval bane, unntatt passløp. Man rir enten på speakers kommando (standardprogram) eller etter eget program. Dette kommer an på konkurranse-typen.

Klasser[rediger | rediger kilde]

Firgang[rediger | rediger kilde]

Det konkurreres i firgang (islandsk: fjórgangur eller B-flokkur), hvor hesten viser sine fire gangarter (gjelder firgjengere – de uten pass) enten i standardrekkefølge arbeidstølt, trav, skritt, galopp og hurtigtølt eller valgfritt program hvor man rir alle gangarter èn runde, men skritt en halv runde.

Femgang[rediger | rediger kilde]

For de som har hester med alle fem gangartene i behold, konkurreres det i femgang (islandsk: fimmgangur eller A-flokkur). Samme prinsipp som i firgang, bare man viser pass i stedet for hurtigtølt.

Tølt[rediger | rediger kilde]

Det konkurreres også i tøltklasser. Standardklasse er en runde arbeidstølt, en runde med arbeidstølt på kortisdene av banen og økt tempo på langsidene, og hurtigtølt en runde. T2-klasser viser tølt med lang tøyle (slaktaumatölt) og skal hesten «bære seg selv», dvs. skal ikke ha støtte av tøylen og skal holde samme fasong – som om han har full støtte av tøylen.

Pass[rediger | rediger kilde]

Det konkurreres også i passløp, hvor man enten viser stilpass (kontroll) og speedpass (hurtighet). Dette skjer på en rett strekning og ikke på ovalbane.

Mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres mesterskap i mange land innenfor islandshestkonkurranser, blant annet Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Island, England og så videre. Det arrangeres også Nordisk mesterskap (for Norge, Sverige og Danmark) og verdensmesterskap annenhvert år. På Island avholdes Landsmót (landsstevne) de åra det ikke er VM.