Games Workshop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Games Workshop i Oslo, Møllergaten.

Games Workshop Group, plc (populært kalt GW) er en britisk spillprodusent og distributør. Games Workshop er et av verdens største spillselskaper, og er dominerende innenfor miniatyrspill-bransjen. Selskapet er børsnotert på London-børsen med symbolet GAW.L.

Historie[rediger | rediger kilde]

Games Workshop ble etablert i 1975 av Ian Livingstone og Steve Jackson. GW var fra før av en importør av rollespillet Dungeons and Dragons.

Under ledelsen av Livingstone og Jackson gikk Games Workshop fra å være en nisje innenfor rollespill til en suksessfull utgiver og produsent. I 1977 lanserte Livingstone og Jackson spillmagasinet White Dwarf, (som Livingstone også redigerte) for å blant annet reklamere for åpningen av den første Games Workshop-butikken.

Warhammer ble introdusert i 1983 som et generelt regelsett for fantasy-miniatyrspill. GW hadde på dette tidspunktet ikke introdusert sine egne miniatyrserier, og spillet var derfor ment å spilles med Dungeons & Dragons- eller Fighting Fantasy-miniatyrer. I 1992 ble den fjerde versjonen av spillet lansert sammen med miniatyrserier, hærlister og et magisystem basert på kort. Kortmagisystemet ble avviklet i den sjette versjonen.

I 2015 introduserte Games Workshop Age of Sigmar som skulle ta over for det tradisjonelle Warhammer-spillet. Her ble reglene kraftig forenklet for blant annet å tilpasse seg en ny og yngre demografi. Dette førte til at flere av de lojale spillerne til det gamle regelsettet følte at spillet var for ubalansert, i og med at figurene mistet verdipoengsystemet. Games Workshop adresserte dette i april 2016 ved å love en fremtidig regelendring.

Spill[rediger | rediger kilde]

Warhammer fantasy[rediger | rediger kilde]

Ungdommer som spiller Warhammer.

Warhammer er et miniatyrspill med handling fra en middelalderaktig fantasiverden. Det spilles vanligvis av to spillere der hver spiller har hver sin hær. Hæren er delt opp i mindre enheter, som regel kalt «regimenter». Hvert regiment består av enkeltmodeller, gjerne et sted mellom 12-25 i en infanterienhet og mellom 5-10 i en kavalerienhet. Den absolutte størrelsen på hærene kan variere, men vanligvis er den mellom 30 til 100 modeller på hver side. Det er mulig å spille større spill (vanligvis omtalt som «slag», eller engelsk «battle»), men da vil spilletiden ofte bli noe lang.

Hver modell har bestemte ferdigheter. Blant ferdighetene finnes Weapon Skill (WS, «våpenferdighet»), Strength (S, «styrke»), Toughness (T, «tøffhet») og Leadership (Ld, «lederskap»). Disse går fra en skala fra en til ti, der ti er best. Desto bedre modeller en spiller velger seg ut, jo færre kan han ta med seg. Hærtyper som alver og dverger har høye ferdigheter, mens gobliner har lave ferdigheter. Det er derfor vanlig at en goblinhær er mye større i antall enn en alvehær.

Når to modeller slåss (eller to regimenter), ruller man terninger etter tur. De enhetene med høyest ferdigheter vil som oftest vinne, men andre faktorer er også avgjørende. Enhetenes utstyr (i.e. våpen og rustning) vil også kunne påvirke utfallet, samt den taktiske situasjonen. Etter en runde kaster den tapende parten terning for å sjekke om troppene er i stand til å kjempe videre (kjent som en «break-test»). Det skjer sjelden at regimenter dør i sin helhet i nærkamp, den vanligste måten de forsvinner fra slaget på er dersom de bommer på en «break-test» og ikke får samlet seg igjen når de er i sikkerhet.

Det finnes en bred mytologi i Warhammer-verdenen. I den gamle verden bor menneskene. Den mektigste nasjonen av mennenesker er «The Empire», svakt påvirket av Det tysk-romerske rike i renessansen. Man har også det franske Bretonnia med sine ridderhærer, og andre nasjoner vagt definert av det virkelige Europa. I tillegg finnes det diverse onde raser som vampyrer og Skaven, en blanding av rotter og mennesker. Også dvergene bor i den gamle verden, i tillegg til orker.

I den nye verdenen bor Lizardmen og onde alver. High Elves (gode alver) bor på en øy midt i mellom. Fra nord kommer Chaos-hordene for å overta verden.

Dette spillet er nå erstattet av Warhammer: Age of Sigmar.

Warhammer: Age of Sigmar[rediger | rediger kilde]

Age of Sigmar er en omstrukturering av det som engang var Warhammer fantasy. Her har man forenklet reglene ned til et fire-siders ark, og inntil videre redusert antall hærer.

Nåværende hærer er: Stormcast Eternals, Seraphon(tidligere Lizardmen), Skaven, Chaos, Fyreslayers (tidligere dverger) og Greenskins/Ironjaws (tidligere orker). Eldre hærer fra Warhammer fantasy, som Empire og mørkealver, kan fremdeles brukes, men følger ikke den nye historien eller settingen. Flere hærer vil mest sannsynlig bli introdusert.

Reglene minner om Warhammer fantasy, men er kraftig forenklet og forteller deg hvilke terningkast man trenger for å treffe og skade – uavhengig om hvem eller hva man sloss mot. Hovedreglene er forholdsvis raske å lære seg om man sammenligner dem med hva det engang var. Age of Sigmar har derimot et fokus på spesialregler på stort sett alle enheter. Fokuset har dermed gått til å lese seg opp på hver enkelte soldat i motsetning til en massiv hovedregelbok. Reglene er veldig direkte og forteller deg kort hvilket terningkast man trenger for å aktivere de forskjellige ferdighetene.

Warhammer 40,000[rediger | rediger kilde]

Warhammer 40,000 er i likhet med Warhammer fantasy et miniatyrspill der to spillere har hver sin hær. Til forskjell fra fantasy-utgaven finner dette spillet sted langt inn i en dystopisk fremtid, der livet stort sett består av krig mellom alle raser i galaksen.

Mye av spillmekanikken er det samme som i fantasy og 40,000, man har bl.a samme type ferdigheter. 40,000 er imidlertid basert på litt mindre enheter med styrker, i tillegg til store stridsvogner og andre krigsmaskiner.

Spillet utspiller seg i det 41. millennium, og det første man hører om er om «Imperiet». Imperiet er menneskehetens største rike, og det eneste som er noe å snakke om i det 41. millennium. Imperiet ble grunnlagt av en overmenneskelig, nærmest mytisk helt, kun kjent ved tittelen Keiseren.

Dets soldater er delt inn i flere grupper: «Imperial Guard» er den største av de militære gruppen (alminnelige soldater), «Sisters of Battle» er presteskapets soldater, de er som navnet tilsier kvinner, da et stort skisma med en påfølgende krig gjorde at presteskapet mistet retten til regulære «men at arms», soldater. «Space Marines» (genetisk forbedrede mennesker) er det ultimate levende våpen, som blei skapt før Keiserens ekspansjon ut fra Terra. Det finnes i overkant av tusen kapitler (chapters), av regulære Space Marines. Hvert kapittel har tusen mann. I tillegg har man ulike grupperinger av Inkvisisjonens krigere, samt krigsmaskinene til teknikerpresteskapet på Mars. På grunn av menneskehetens ekspansjon og imperialisme har de kommet i konflikt med romvesener som Eldar, en av de første rasene i galaksen, Tau, en ung rase som prøver å få universet sammen, Orks, en rase som elsker krig, Necrons, en rase som har blitt lurt inn til metall-kropper av onde C'Tans, Dark Eldar, Eldar som kjemper for guden Slaanesh, og sist Tyranids, som samler seg i «hives» og reiser rundt i galaksen for å ete verdener. Tyranids har en slags felles bevissthet, og hver «hive» består av talløse, insektlignende soldater, som svermer ut i rommet.

Et stykke ut i ekspansjonen trakk Keiseren seg tilbake og ovelot sin militærmakt i hendene på en av sine protesjeer, primarchen Horus. Horus vendte seg mot Keiseren, sin genetiske far, på grunn av påvirkning fra Kaos-gudene. I en visjon skal han ha sett at hvis han ikke stilte seg på kaos-guddommenes side, ville hans Space Marines bli terrorisert av dem. Kaosgudene hadde funnet en genetisk feil i mange Space Marines, og det var denne de ville utnytte. Dette førte til en borgerkrig mellom de lojale Space Marines, og forræderlegionene, seinere kalt Chaos Space Marines. Horus krig mot keiseren, som var en kataklysmisk borgerkrig som involverte hele Imperiet, er kjent som «the Horus Heresy». Konflikten mellom de lojale Space Marines og Chaos Space Marines har pågått i 10000 år i det 41. millennium, og har ytterligere svekket menneskeheten.

Det finnes også et par andre raser, som blant annet «Space Slann» og «Space Zoats», men Games Workshop har sluttet å markedsføre dem.

Lord of the Rings Strategy Battle Game[rediger | rediger kilde]

Lord of the Rings Strategy Battle Game er et miniatyrspill utviklet og produsert av Games Workshop. I likhet med selskapets andre spillsystemer, som for eksempel Warhammer 40.000 og Warhammer Fantasy Battle, består Lord of the Rings Strategy Battle Game av to likeverdige hærer av miniatyrfigurer som sloss over et avgrenset spillområde. En rekke regler, både hovedregler og spesifikke regelsett for de ulike hærene, sørger for at spillet er balansert og kan gjennomføres fra en halv time til, i teorien, ubegrenset tid, noe de tidligste versjonene av spillet hadde vanskeligheter med. Alle figurene i spillet kommer fra J.R.R. Tolkiens fantasiverden i Ringenes herre.

Spillet er delt opp i flere raser. I utgangspunktet skal de gode kjempe imot de onde, uavhengig av hvor mange raser som involvert, men spillet blir ofte mer realistisk dersom man spiller med kun en rase.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]