Galesburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Galesburg er en by i Knox County, Illinois, USA. Byen ligger 60 km nordvest for Peoria. Etter folketellingen i 2010 hadde byen 32 195 innbyggere. Den er fylkessete i Knox County. I Galesburg ligger Knox College, et privat fire-års liberal arts college, og Carl Sandburg College, et to-års offentlig college.

Historie[rediger | rediger kilde]

Galesburg ble grunnlagt av George Washington Gale,[1] en presbyteriansk prest fra New York state som drømte om å etablere et college (som ble Knox College). En komité fra New York kjøpte 1835 i Knox County grunn til de første 25 bosetterne som kom i 1836. De bygget midlertidige hytter i Hyttebyen, nær nåværene Lake Storey, like nord for Galesburg. De besluttet at ingen hytter skulle bygges innen byen grenser.

Galesburg var hjemmet til den første anti-slaveribevegelsen i Illinois som ble grunnlagt i 1837, og var en stopp på Den underjordiske jernbanen.[2] Byen var stedet for den femte Lincoln-Douglas debatt på en midlertidig talers plattform knyttet til Knox College i «Old Main» bygning fra 7. oktober 1858. Knox College fortsetter å bevare og bruke « Old Main» til denne dag. Et Underground Railroad Museum og Lincoln-Douglas Debatt-Museet ble bygget i Knox College Alumni Hall etter at det var ferdig oppusset..

Galesburg var hjemmet til Mary Ann Bickerdyke som ga sykehusbehandling for Unionens soldater under den Den amerikanske borgerkrigen. Etter borgerkrigen ble Galesburg fødestedet til poeten, forfatteren og historikeren Carl Sandburg, poet og kunstner Dorothea Tanning, og tidligere baseballstjerne Jim Sundberg. Carl Sandburgs barndomshjem opererees nå av Illinois Historic Preservation Agency som Carl Sandburg State Historic Site. Stedet inneholder den hytten som Sandburg ble født i, et moderne museum, en klippe hvor han og hans kone Lilian er gravlagt, og et friluftsområde.

Gjennom mye av sin historie har Galesburg vært uløselig knyttet til jernbaneindustrien. Lokale forretningsmenn var viktige støttespillere til å få den første jernbanen forbundet med Illinois og (den gang) to største byer—Chicago og Quincy—samt en tredje etappe i utgangspunktet som endte tvers over elven fra Burlington, Iowa, for tilslutt å forbinde den via en bro og derfra videre til den vestlige grensen. Chicago, Burlington og Quincy jernbanen (CB&Q) anla en stor skiftestasjon her, blant annet de første til å bruke pukkelsortering. CB&Q bygde også et stort depot på Sør-Seminar Street som var kontroversielt og ble revet og erstattet av en mye mindre stasjon i 1983. Stasjonsbygget brukes fortsatt av BNSF Railway.

En BNSF tog passerer gjennom sentral-Galesburg, i nærheten stedet for det tidligere Santa Fe depot.

Mot slutten av det 19. århundre, da Atchison, Topeka og Santa Fe-Jernbanen knyttet sin tjeneste gjennom Chicago, ble det også lagt spor gjennom Galesburg, noe som gjorde denne relativt lille byen til å ha flere jernbaner og enda færre til å ha flere jernbanedepoter

I tillegg, Galesburg var stedet hvor den banebrytende bilprodusenten Western, som produserte Gale biler som ble oppkalt etter byen.[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]