Fylkessete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mange fylkesseter i USA har et et historisk rettsbygning eller tinghus, eksempelvis som det i Renville County i Minnesota (2008).

Fylkessete (engelsk: county seat) er betegnelsen på et administrasjonssenter for et fylke. Begrepet brukes mye for fylker i USA og Canada, men tilsvarende begrep benyttes også på Taiwan og i Romania. I Storbritannia og Irland dekker betegnelsen også en tilsvarende funksjon for county town.

I USA er et fylke (county) det administrative underinndelingen av en delstat. Fylket administrerer delstatslovene på lokalt nivå som en del av desentraliseringen av delstatens autoritet. I mange delstater er myndighetene ytterligere desentralisert innenfor fylkesnivået ved å dele fylkene inn i kommunestyrer eller bystyrer (municipal corporation) for å betjene befolkningens behov. Byen eller et befolket sed som har en fylkesregjering er kjent som setet av det respektive fylket, derav betegnelsen fylkessete (county seat). Generelt er fylkes lovgivning, domstol (tinghus), hovedkvarteret til sheriffen (politiet) og dokumentarkivet lokalisert i fylket, skjønt en del funksjoner kan bli utført i andre steder i fylket, særlig om det geografisk er stor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


USA-stubbDenne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.