Gaeltacht Bhaile na hÉireann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gaeltacht Bhaile na hÉireann eller Den vedvarende nordamerikanske Gaeltacht (irsk Gaeltacht Bhuan Mheiriceá Thuaidh) er et utpekt irsktalende, altså gaeltacht, område i den kanadiske byen Tamworth i Ontario langs elven Salmon River[1]). Det nærmeste større bydistrikt er Erinsville.

Vegskilt ved ankomsten til Baile na hÉireann.

Erinsville selv ble bosatt av irlendere og byens fem første borgermestere var alle irske.[2] Det er fra dette området som Gaeltacht fikk sitt offisielle navn, «Gaeltacht Bhaile na hÉireann», hvilket betyr «Erinsville/Byen av Irland-Ireland Gaeltacht».

Området er kjent hovedsakelig ved at den er den første og eneste offisielle godkjente gaeltacht (eller vedvarende irsktalende område) som eksisterer utenfor Irland[1].[3] Den er også den eneste gaeltacht uten befolkning. Offisiell støtte for denne gaeltacht ble vist i løpet av åpningsseremonien hvor den irske ambassadøren i Canada, Declan Kelly, foruten Helen Gannon av Comhaltas Ceoltóirí Éireann.[4] En offisielt uttalelse angående dette stedet ble også gitt av den irske statsråden for «anliggender for fellesskap, rural og gaeltacht», Éamon Ó Cuív. I denne, datert 29. mai 2007, erklærer han: «Jeg vil gjerne få lov til å gratulere det kanadiske folket for å etablere en gaeltacht i Canada, det første utenfor Irland. Jeg ønsker all suksess med deres arbeid og jeg håper det vil vokse og utvikle seg.»[1]. Også mottatt fra Ó Cuív var en donasjon på €20,000 (tilsvarende C$28,835) for lærertrening i gaeltacht.[5]

I 2007 kunne stedet tilby irskspråklig utdannelse, både i området og i Erinsville, foruten céilí (irsk-kulturell begivenhet som musikk og dans) og utflukter, vanligvis i august måned[2]. Etter hvert planlegger organisatorene å bygge hytter som kan huse rundt hundre mennesker foruten klasserom og et museum. Undervisningen vil bli holdt i stilen til, og er faktisk inspirert av immersjonklassene til 'Oideas Gael' som ble holdt i Donegal gaeltacht av Glencolmcille[5].

Denne gaeltacht har blitt omhandlet i nyhetene, hovedsakelig det faktum at det er det første i sitt slag utenfor Irland, og har blitt rapportert både i TG4 (en irsktalende fjernsynskanal i Irland[6] og i britiske BBC.[4]. Arrangøren Aralt Mac Giolla Chainnigh, da han snakket med BBC, uttalte at selv om de irsktalende kommer fra mange ulike steder (Canada, Irland, USA, etc) er dette stedet et hvor de kan alle sammen kan samles: «Det er et sted hvor de kan gå når de ønsker å ladde deres kulturelle batterier og spesielt komme i kontakt med deres språk»[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]