Hopp til innhold

Gabriel Moro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gabriel Moro
Gabriel Moro i 2009. Foto: Ida Skivenes
Født5. jan. 1981Rediger på Wikidata (43 år)
BeskjeftigelseRedaktør, forfatter, litteraturkritiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Gabriel Michael Vosgraff Moro (født 5. januar 1981) er en norsk forfatter, kritiker, redaktør og tidligere kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival.

Moro er oppvokst i Bærum, Sveits og Tønsberg. Han har gått på Steinerskolen i Vestfold og studert journalistikk og litteraturvitenskap i Oslo. Moros første bok, 365 dager med Ludwig Wittgenstein, ble utgitt på Solum Forlag i 2003. Det er en biografisk og filosofisk innføring om den østerrikske filosofen Ludwig Wittgenstein, skrevet da Moro var 18 år gammel. Hans skjønnlitterære debut kom i 2005 med romanen AutobahnAschehoug forlag, en modernistisk inspirert roman med en «stream of consciousness»-aktig fortellerstil. I 2009 utga Moro Der lyset slipper inn, en roman om den historiske karakteren Don Gabriel Moro som levde på begynnelsen av 1500-tallet i Venezia, og om opprettelsen av verdens første jødiske ghetto. Boken fikk svært god mottagelse og ble av flere kritikere karakterisert som et litterært gjennombrudd [1]. Romanen ble nominert til Ungdommens kritikerpris for 2009, og er også utgitt i Italia. Moro utga i 2015 De forvandlede, en tegnet intervjubok med ti internasjonalt anerkjente forfattere, blant bidragsyterne er J.M. Coetzee, Joyce Carol Oates og Karl Ove Knausgård.

Moro har vært litteraturkritiker i flere aviser, blant annet Morgenbladet, VG og Littkritikk.no. Fra 2004 til 2008 var han med i redaksjonen til litteraturnettstedet www.jung.no og redaksjonsmedlem i litteraturtidsskriftet Nordahl & Eftf., som nå er nedlagt.

Moro var fra 2010 til 2014 redaktør i Norges største litterære tidsskrift, Bokvennen litterært magasin. Tidsskriftet ble i 2010 kåret til «Årets tidsskrift» i Norge og i 2011 til «Årets Kulturtidsskrift i Norden». I 2016 kom han tilbake som redaktør i Bokvennen sammen med forfatter Brynjulf Jung Tjønn for å drive tidsskriftet videre som avis under det nye navnet BLA (Bokvennen Litterær Avis). Avisens hovedmålsetting er å være et forum for litteraturkritikk og essayistikk.

I perioden 2011 til 2012 var Moro kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, Nordens største litteraturfestival.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 2003: 365 dager med Ludwig Wittgenstein, sakprosa, Solum forlag
  • 2005: Autobahn, roman, Aschehoug forlag
  • 2007: Ferskvare – forfatterskoleantologi, korttekst, Aschehoug forlag
  • 2009: Der lyset slipper inn, roman, Aschehoug forlag
  • 2015: De forvandlede, tegnet intervjubok med ti forfattere, Aschehoug forlag

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata