Gömmaren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gömmaren
Vestsiden av Gömmaren
Vestsiden av Gömmaren
Land Sverige Sverige
Län Stockholm
Kommune Huddinge
Vassdrag Tyresån-vassdraget
Areal 0,21 km² 
Høyde 46,1 moh.
Lengde km
Bredde 0,51 km
Dybde 5,6 m (maks)
3,1 m (snitt)
Volum 724 000  
Nedbørfelt km² 
Utløp Fullerstaån (til Trehörningen)

Gömmaren er en innsjø i Huddinge kommune i landskapet Södermanland, Sverige. Innsjøens utløp går via Fullerstaån til Trehörningen.

Innsjøen har rikelig med fisk, og blant artene som finnes her, er abbor, gjedde, mort og sørv. Regnbueørret, amerikansk bekkerøye og ørret har blitt satt ut i innsjøen. For fiske i Gömmaren må man ha et eget fiskekort.

Det er også satt ut signalkreps i innsjøen, etter at den opprinnelige krepsebestanden ble rammet av krepsepest. Gömmaren inngår i Gömmarens naturreservat med 20 hektar av innsjøens overflateareal. Naturreservatet, som er på ca 700 hektar, strekker seg fra Gömmaren til Masmo, Kungens kurva og Segeltorp.

Gömmaren er meget populær på sommeren, på grunn av muligheter for soling og bading. Vannet i innsjøen er klart, med god sikt. Regnvannet er Gömmarens eneste vannkilde, med unntak av en liten bekk som munner ut ved innsjøens sørvestbredde. Nedbøren siger sakte gjennom den næringsfattige grunnen rundt innsjøen.

Gömmaren er kildesjø for Fullerstaån, og utgjør en av de ytterste utpostene Tyresån-vassdraget, som munner ut i Kalvfjärden i Østersjøen ved Tyresö slott, en strekning på ca 23 km i luftavstand.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]