Fyrstedømmet Polotsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fyrstedømmet Polotsk med nabostater ca. 1100 (Polotsk i orange).

Fyrstedømmet Polotsk var et middelalderfyrstedømme i dagens Belarus. Fyrstedømmet var en del av Kievriket, og bestod fra det niende til det trettende århundre.

Det er noe uklart når fyrstedømmet først oppstod, det nevnes skriftlig for første gang i Nestorkrøniken og skal ha eksistert i 862. Polotsks storhetstid var under fyrst Vseslav, da Vseslav for en periode ble storfyrste av Kiev. Samtidig ble Polotsk sentrum for handelen mellom Norden og Svartehavet. Det var på denne tiden den mektige St. Sofia-katedralen i Polatsk ble reist, det som sannsynligvis er Belarus’ eldste kirke.

Det gikk nedover med fyrstedømmet etter Vseslavs død, da forskjellige fyrster i lang tid kjempet om kontrollen. Fra ca. år 1200 kom Den tyske orden til Baltikum, og forhindret den lukrative handelen med Skandinavia. Fra vest ble også fyrstedømmet angrepet av hedenske baltiske stammer. Selv om Polotsk unngikk mongolinvasjonen i 1237–1239 ble fyrstedømmet like etterpå en vasallstat av Storfyrstedømmet Litauen. I 1307 ble Polotsk fullstendig innlemmet i Litauen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]