Fryktens lønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fryktens lønn
orig. Le salaire de la peur
Generell informasjon
Utgivelsesår1953
Prod.landFrankrike Frankrike
Lengde131 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegissørHenri-Georges Clouzot
ProdusentRaymond Borderie
ManusforfatterHenri-Georges Clouzot
Jérome Geronimi
MusikkGeorges Auric
SjeffotografArmand Thirard
KlippJacques Gaillard
Eksterne lenker

Fryktens lønn [1] (fransk: Le salaire de la peur, i Norge også kjent som Eksplosive krefter) er en fransk langfilm fra 1953 regissert av Henri-Georges Clouzot.

Filmen ble vist på Filmfestivalen i Berlin i 1953, hvor den vant Gullbjørnen. Den vant også GullpalmenFilmfestivalen i Cannes samme år.

Handling[rediger | rediger kilde]

Franskmennene Mario og Jo, tyske Bimba og italienske Luigi sitter fast i den isolerte byen Las Piedras. Byen ligger midt i ørkenen, men har en enkel flystripe som sørger for forbindelse med omverdenen. Det er mangel på arbeidsplasser, bortsett fra den amerikanske hjørnestensbedriften Southern Oil Company (SOC), som drifter oljefeltene i nærheten av byen. SOC er mistenkt for uetisk virksomhet og for å utnytte lokale arbeidere, og ta loven i sine egne hender. Men byens befolkning er fullstendig avhengige av bedriften, og de lider derfor i stillhet.

Mario er en sarkastisk korsikansk playboy, som behandler sin hengivne kjæreste Linda med forakt. Jo er en eldre tidligere gangster, som nylig ble strandet i området. Bimba er en intens, stille mann hvis far ble myrdet av nazistene, og som selv jobbet i tre år i en saltgruve. Luigi, Marios romkamerat, er en munter, hardtarbeidende mann, som nettopp har fått vite at han kommer til å dø på grunn av sementstøv i lungene. Mario blir venner med Jo etter at det viser seg at de begge har bodd i Paris. En massiv brann bryter ut på et av SOCs oljefelt. Den eneste måten å slukke flammene på, er å dekke brønnen ved hjelp av eksplosjon forårsaket av nitroglyserin, noe som er en ekstremt risikabel oppgave. SOC-sjefen Bill O'Brien rekrutterer lastebilsjåfører fra lokalsamfunnet til å transportere nitroglyserinet. Til tross for den enorme risikoen melder mange fra lokalbefolkningen seg frivillig, lokket av den høye betalingen som O'Brien lokker med: 2 000 dollar til hver sjåfør. Dette er en formue for lokalbefolkningen, og for mange representerer pengene deres eneste mulighet til å legge livet i Las Piedras bak seg.

Fire sjåfører blir snart plukket ut: Mario, Bimba, Luigi og en tysker ved navn Smerloff. Men Smerloff dukker ikke opp, og blir erstattet av Jo. De andre sjåførene mistenker Jo for å ha skremt bort Smerloff på en eller annen måte, slik at han selv kunne få jobben. De bruker to biler fullastet med nitroglyserin; Jo og Mario kjører den ene bilen, og Luigi og Bimba den andre. Operasjonen blir en stor utfordring for dem alle, både fysisk og mentalt.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 16. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]