Fritz Reinhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fritz Reinhardt
Fr.Reinhardt.jpg
Født3. april 1895
Ilmenau
Død17. juni 1969 (74 år)
Regensburg
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Sturmabteilung

I en tilstelning i Sportspalasset i Berlin fra venstre Otto Skorzeny, Dr. Fritz Reinhardt, Kurt Zschirnt og Helmut Körner. Foto: Deutsches Bundesarchiv

Fritz Reinhardt (født 3. april 1895 i Ilmenau i Tyskland, død 7. juni 1969 i Regensburg) var statssekretær i det tyske finansdepartementet under det tredje rike.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, tidlig virke[rediger | rediger kilde]

Reinhardt var født i Ilmenau i delstaten Thüringen i Tyskland. Under 1. verdenskrig tjenestegjorde han i Riga i Latvia hvor han til slutt endte opp i en interneringsleir i Sibir. Etter verdenskrigen engasjerte han seg i skolevirksomheten i Thüringen.

Han ble medlem av nazipartiet i 1926[1] og som en god agitator avanserte han fort i partiet og samme år ble han utnevnt til Ortsgruppenleiter i Herrsching. Året etter ble han distriktsleder i Oberbayern-Süd og i 1930 ble han Gauleiter for Oberbayern.

Reinhardt ble valgt inn i Riksdagen i 1930 og ble snart nazipartiets talsmann i finanspolitiske saker. Fra 1928 til 1933 var han leder for nazipartiets skriveskole (Reichsrednerschule) og i perioden fikk over 6000 NSDAP-funksjonærer retorikkundervisning i Reinhardts regi. I 1933 ble han SA Gruppenführer og medlem av Rudolf Hess stab.

Statssekretær[rediger | rediger kilde]

Reinhardt ble utnevnt som statssekretær i Finansdepartementet 6. april 1933 under Johann Ludwig Graf Schwerin von Krosigk. Han hadde ansvaret for Skatt- og tollskolen som han etablerte i 1935 og tollgrensevakten som han reorganiserte i 1937.

Gjennom en egen lov – skattereguleringsloven (Steueranpassungsgesetz) av 1934 – innførte han en paragraf om at skattepolitikken skal utformes utfra det nasjonalsosialistiske verdensbilde. Dette legaliserte – uten å måtte gå veien om andre lovendringer – en serie reguleringer rettet mot Tysklands jødiske befolkning, f.eks. reguleringen som krevde at stjålet gull fra deporterte og myrdede jøder skulle tilfalle den tyske stat.

I 1937 ble Reinhardt utnevnt til SA Obergruppenführer.

Denazifisering[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble Reinhardt satt i alliert fangenskap. Den 17. juni 1949 ble han kategorisert som en hovedskyldig (Hauptschuldiger) i en denazifiseringshøring og dømt til fire år i arbeidsleir. Senere samme år ble straffen redusert til tre år. Reinhardt løslatt sent i 1950 etter å ha sonet dommen i varetekt. I rettsmøtene hevdet Reinhardt at hans rolle kun var rollen som finansekspert.

Etter krigen arbeidet Reinhardt som skatterådgiver.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Robert Wistrich: Wer war wer im Dritten Reich? Ein biografisches Lexikon. Fischer-Taschenbuch-Verlag, Frankfurt am Main 1987, ISBN 3-596-24373-4 (Fischer 4373).

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Noen kilder sier 1924