Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion
LandNorge
Nettstedfbu.no (no)

Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion (FBU) er en sammenslutning av flere frikirkelige barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge.

FBU består av organisasjonene:

Observatører er:

Formål[rediger | rediger kilde]

FBUs formål er å skape kontakt og fremme samarbeid mellom medlemsorganisasjonene og i forhold til andre aktører, for å styrke organisasjonenes barne- og ungdomsarbeid.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1877 hadde baptistene sitt første landsmøte i Bergen. Der ble det foreslått at det ble valgt en komité som kunne være et bindeledd mellom virksomheten i Norge og NSSU's kontor i London. Komiteen ble valgt og fikk 7 medlemmer. Den fikk bl. a. i oppdrag å utarbeide statutter for en søndagsskoleforening og å ansette en som kunne tjene søndagsskolens sak på heltid. Dette var starten for Norsk Søndagsskoleunion (NSSU) i Norge. Komiteen som ble valgt i Bergen fungerte som bindeledd både her hjemme og overfor den engelske unionen de første 13 årene. Men allerede i 1880, på baptistenes landsmøte i Trondheim, ble spørsmålet om en utvidet komité drøftet, og det ble samtalt om å utgi et søndagsskoleblad og annen aktuell litteratur. I 1890 kom lederen for The National Sunday School Union i England, Mr. Edwards, til Oslo. Der ble han møtt av representanter for frikirkelige menigheter og samfunn, og de drøftet saken sammen. I 1900 avholdt Norsk Søndagsskoleunion sitt første landsmøte. Årsrapporten viste da at opplaget for tekstboken det året var 10 000. Bibelleseplanen var trykt i 7 000 eksemplarer, og opplaget for søndagsskolelærerbladet «Søndagsskolelæreren» var 1100. I anledning «Palmesøndagsofferet» ble det samme år sendt ut 25 000 offerkonvolutter til 246 søndagsskoler. NSSU var også tidligere med i Verdens Søndagsskoleforbund, og i 1936 ble Søndagsskolenes Verdenskongress arrangert i Oslo. I 1996 ble NSSU (Norsk Søndagsskoleunion) omorganisert, og fikk etterhvert det nye navnet Frikirkelig Barne- og Ungdomsunion. De 6 medlemsorganisasjonene hadde i 2006 tilsammen ca. 25 000 tellende medlemmer, som de fikk offentlig støtte for. I tillegg har de noen tusen medlemmer som ikke er tellende i henhold til myndighetenes krav.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

FBU er med som samarbeidspartnere i flere utgivelser av diverse undervisningsmateriell for barneledere. Blant annet har vi sammen med Søndagsskolen Norge utarbeidet søndagsskolemateriellet Sprell Levende. FBU arrangerer også konferanser for ledere i barne- og ungdomsarbeidet. Flere av medlemsorganisasjonene er også samarbeidspartnere i konfirmasjonsopplegget Tentro, selv om ikke FBU som organisasjon er direkte knyttet til dette.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]