Schloss Friedrichsfelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Friedrichsfelde slott»)
Schloss Friedrichsfelde
Beliggenhet
Kart
Schloss Friedrichsfelde
52°30′16″N 13°31′24″Ø

Schloss Friedrichsfelde er et slott i tidligklassisistisk stil som ligger i Tierpark i Berlin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottet ble bygget i 1695 som Schloss Rosenfelde i hollandsk landhusstil av den hollandske marinedirektøren Benjamin Raule, trolig etter planer av Johann Arnold Nering. I 1698 falt Benjamin Raule i unåde, ble fengslet og eiendommen inndratt til fordel for kronen. Det ble omdøpt til Schloss Friedrichsfelde til ære for kurfyrsten, den senere prøyssiske kongen.

I 1717 ble slottet overdratt til markgreve Albrecht Fredrik av Brandenburg-Schwedt. Slottet ble nå kraftig utvidet og fikk en balustrade i barokkstil. Etter grevens død i 1731 falt slottet i prins Ferdinand av Preussens hender. Prins Ferdinand, en bror av Fredrik den store hadde store planer med slottet, og ønsket å gjøre det like praktfullt som Schloss Rheinsberg, i Rheinsberg. Imidlertid skiftet han mening, og satset isteden på Schloss Bellevue.

Senere skiftet slottet hender en rekke ganger, og ble 1785 solgt til riksgrevene av Medem. Fasaden ble da bygget om i tidligklassisistisk stil. Dagens form fikk slottet i 1800. I 1816 ble slottet kjøpt av familien von Treskow, som drev et gods i området. Det fremdeles bestående haveanlegget ble anlagt i 1821 av Peter Joseph Lenné.

Dagens bruk[rediger | rediger kilde]

Slottet eies idag av bymuseet i Berlin. Ved siden av originale fresker i festsalen er billedkunst fra 17- og 1800-tallet utstilt på slottet, bl.a. et maleri av Karl Friedrich Schinkel, tallrike adelsportretter, samt forskjellig anvendt kunst. Det arrangeres regelmessig konserter der om vinteren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]