Friedrich Krupp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Friedrich Krupp
Friedrich Krupp.jpg
Født 17. juli 1787
Essen
Død 8. oktober 1826
Essen
Barn Alfred Krupp, Hermann Krupp
Nasjonalitet Tyskland
Friedrich Krupp, klipp fra hans samtid
Fødehus til Friedrich Krupp og hans sønn Alfred Krupp ved Flachsmarkt i Essen, her ca 1850–1880

Friedrich Krupp (født 17. juli 1787 i Essen i Tyskland, død 8. oktober 1826 i Essen) var en tysk industrimann som grunnla selskapet Fried. Krupp i 1812. Han startet i familievirksomheten 1808 som bestyrer av en smie, men den ambisiøse Friedrich overinvesterte og familien måtte til slutt selge seg ut.

Han var sønn til Friedrich Wilhelm Krupp om døde tidlig, men i 1810 arvet han hele familieformuen etter sin farmor og dette førte til at han i 1811 ville satse på å få tak i hemmeligheten med utvikling av stål som britene hadde monopol på og holdt hemmelig. Under kontinentalblokaden lovet Napoleon en stor belønning til den som klarte å utvikle stål på kontinentet. I 1812 grunnla Friedrich Krupp selskapet som dannet grunnlaget til Kruppkonsernet og i 1816 lyktes det ham etter mye strev å smelte stål.

Dette førte til en langsom ekspansjon og etterhvert også en utvidelse av produksjonen, som i første rekke var verktøy og deler.

Det var særlig sønnen Alfred Krupp (1812–1887) sørget for å utvikle selskapet til et stort konsern, særlig innen våpenindustri og videreførte farens forskning og utvikling av ulike produksjonsmåter av stål.

Selskapet er nå en del av gruppen ThyssenKrupp.

Se også[rediger | rediger kilde]