Friedrich Krebs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Friedrich Krebs
Født9. mai 1894[1]
Germersheim
Død6. mai 1961[1] (66 år)
Frankfurt am Main
Beskjeftigelse Dommer, politiker, advokat
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Deutsche Partei, Nationalsozialistische Freiheitspartei
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Sturmabteilung

Friedrich Krebs (født 9. mai 1894 i Germersheim i Tyskland, død 1961 i Frankfurt am Main) var en tysk advokat og politiker. Fra 1933 til 1945 var han overborgermester i Frankfurt am Main for NSDAP.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt til overborgermester etter at forgjengeren, den jødiske liberale politikeren Ludwig Landmann, gikk av 12. mars 1933. Selv om NSDAP ikke hadde noe flertall i bystyret, uteble SPDs og KPDs representanter fra avstemningen fordi partiene var forbudt. Krebs var selv ikke til stede.

Etter at han overtok sa han opp jødiske kommuneansatte og fjernet en statue av den sosialdemokratiske politikeren Friedrich Ebert, Tysklands første president. Han utnevnte byen til «det tyske håndverks by». Som etterfølger etter Landmann innehadde han for et kort tidsrom posisjonen som forvaltningsrådsleder for HaFraBa, og forsøkte å få Frankfurt utnevnt til «gatenes by». Dette ble forhindret av generalinspektøren for gatevesenet, Fritz Todt, som forsøkte å redusere HaFraBas betydning for Autobahn-utbyggingen. Etter at Frankfurt opplevet de verste bombeangrepene den 18. og 22. mars 1944 arrangerte Krebs en kunngjøring under mottoet «Vi kapitulerer aldri!».

Etter at krigshandlingene tok slutt i Frankfurt 28. mars 1945 flyktet Krebs, men returnerte snart til byen, og satt frem til 1952 i bystyret for Deutsche Partei. Deretter arbeidet han som advokat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 24. apr. 2014