Hopp til innhold

Friedrich Georg Wieck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Friedrich Georg Wieck
Født24. juli 1800[1]Rediger på Wikidata
Schleswig
Død17. jan. 1860[1]Rediger på Wikidata (59 år)
Leipzig[2]
BeskjeftigelseSkribent, industrieier,[3] gründer,[3] oversetter[3]
NasjonalitetTyskland
SpråkTysk[4]

Friedrich Georg Wieck (født 24. juli 1800 i Slesvig i hertugdømmet Slesvig, død 17. januar 1860 i Leipzig) var en tysk industridrivende og forfatter innen teknikk.

Wieck var sønn av en slesvigsk forretningsmann, som handlet med manufakturvarer, tekstiler og motevarer samt med svenske produkter. Etter at han hadde fullført skolen i sin hjemby, sendte faren ham i 1815 til firmaet «Eisenstuck & Co.», en handelspartner i Annaberg i Sachsen, for videre utdannelse. Her lærte han som hjelper manuelt blondeveveri. Etter en englandsreise i 1827 utviklet han ideen om å fremstille blonder ved hjelp av engelske bobinettspinnemaskiner også i Sachsen. Sammen med broren Heinrich og konstruktøren Wilhelm Schönherr begynte Wieck med kopieringen av de engelske maskinene. Hans bobinettvevestol fra 1829/39 var den første av denne typen maskiner som var fremstilt i Tyskland

For å skaffe kapital omvandlet Wieck i 1830 firmaet til «aksjeforeningen for saksisk bobinettmanifaktur» (Aktienverein der Sächsischen Bobinett-Manufaktur), et av de første aksjeselskapene i Chemnitz-regionen. Produksjonen startet med 14 egenfabrikerte maskiner. Snart vokste firmaet og flyttet inn i lokalene til «Bernhardsche Spinnerei» i Harthau. Riktignok kunne Wiecks maskiner i lengden ikke holde tritt med konkurransen fra England på pris, da englenderne hadde introdusert en rekke tekniske nyvinninger i sine maskiner. Etter at prisene for bobinettstoff sank hurtig i midten av 1830-årene, ble firmaet oppløst i 1838. Wieck forsøkte flere ganger forgjeves å få foten innenfor forretningslivet igjen. Til sist ga han seg i kast med økonomisk og teknisk journalistikk.

I flere verker beskrev Wieck utførlig Sachsens manufakturer og fabrikker. I «Gewerbeblatt für Sachsen» offentliggjorde han regelmessig om tekniske nyvinninger og oppfinnelser. Fra 1840 utgav han med «Erzgebirgischer Courier mit Herberge» en egen ukesavis. I tillegg skapte Wieck seg et navn som oversetter av teknisk litteratur fra engelsk til tysk. Han interesserte seg også for patentbeskyttelse for oppfinnelser.

Friedrich Georg Wieck tilbragte sine siste leveår i Leipzig. Her døde han den 17. januar 1860.

Fortjenester

[rediger | rediger kilde]

Wieck utviklet seg som journalist til en talsperson for saksiske entreprenører. I sine skrifter forsvarte han interessene til borgerskapet i Chemnitz og i Erzgebirge. Han gikk bl.a. i bresjen for byggingen av en jernbane i Erzgebirge og for etableringen av et teknisk utdannelsessted. Han engasjerte seg også kulturelt. Wieck var blant grunnleggerne av «Chemnitz' teater-aksjeselskap» (Chemnitzer Theater-Aktiengesellschaft). Hans skildringer av den saksiske industris tilstand formidler et inntrykksfullt og vidtgående objektivt bilde fra tiden rundt den industrielle revolusjon.

  • Grundsätze des Patentwesens, Chemnitz 1839, Digitalisat
  • Industrielle Zustände Sachsens, 1840, Digitalisat
  • Sachsen in Bildern, 1841
  • Die Manufaktur- und Fabrikindustrie des Königreichs Sachsen, Leipzig, 1845, Digitalisat
  • Das Buch der Erfindungen, Gewerbe und Industrien, flere opplag, forlag: Otto Spamer, Leipzig

Utgiver av Deutsche Illustrierte Gewerbezeitung, Berlin, 26.1861 – 35.1870

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.deutsche-biographie.de[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0223896, Wikidata Q13550863, http://autority.nkp.cz/ 
  4. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0223896, Wikidata Q13550863, http://autority.nkp.cz/ 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Wolfgang Uhlmann: Friedrich Georg Wieck. i: Erzgebirgische Heimatblätter. Hefte 3/1991. S. 85-86.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]