Frida Wattenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frida Wattenberg
Født7. apr. 1924[1][2]Rediger på Wikidata
12. arrondissement i Paris[1][2]Rediger på Wikidata
Død3. apr. 2020[3][4][2]Rediger på Wikidata (95 år)
12. arrondissement i Paris[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Motstandskjemper[5]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée Victor-HugoRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Medlem av Œuvre de secours aux enfants (1941–), Armee Juive, Hashomer Hatzair (–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av Den nasjonale fortjenstorden[6], ridder av Æreslegionen[6]Rediger på Wikidata

Frida Wattenberg (født 7. april 1924 i Paris, død 3. april 2020 i Paris) var med i den franske motstandsbevegelse og den jødiske motstandsbevegelsen i landet under andre verdenskrig.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Wattenberg var datter av jødisk-polske foreldre som hadde emigrert fra Polen til Frankrike. Hun vokste opp i Le Marais i Paris. Hun sluttet seg til bevegelsen Hashomer Hatzair i 1930-årene. Under andre verdenskrig studerte hun ved Lycée Victor Hugo i Paris. Hun laget en rekke plakater for den franske motstandsbevegelsen.[7]

I 1941 sluttet Frida Wattenberg seg til Œuvre de secours aux enfants (OSE), og for denne gruppen produserte hun falske dokumenter for jøder som ville flykte til det sørlige Frankrike. Moren hennes ble arrestert i Vel' d'Hiv-razziaen i 1942 og internert i camp de Drancy, men Frida klarte å få hannes frigitt med hjelp av papirer som viste at hun arbeidet i en fabrikk som laget klær til medlemmer av den tyske hær.

I 1943 dro Wattenberg til Grenoble og sluttet seg der til den jødiske motstandbevegelsen. Hun førte grupper fra Annecy i sikkerhet ved å få bragt dem over til Sveits. Hun dro senere til Toulouse og sluttet seg til Armée Juive.

Etter frigjøringen av Paris i 1944 arbeidet hun for Œuvre de protection des enfants juifs (OPEJ), som hadde som oppgave å ta i mot og beskytte barn som hadde mistet foreldre som var blitt deportert. Hun var også aktiv i kampanjen for å få opprettet staten Israel.

Wattenberg døde 3. april 2020, 95 år gammel, av covid-19.[8]

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b lhistoireenrafale.lunion.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d fichier des personnes décédées, deces.matchid.io[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Le Monde, «La mort de Frida Wattenberg, ancienne résistante», verkets språk fransk, besøkt 10. april 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.francetvinfo.fr[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.lemonde.fr, besøkt 10. april 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b fr.timesofisrael.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Coronavirus : deux anciens résistants, Henri Ecochard et Frida Wattenberg, emportés par le Covid-19». franceinfo (French). 6. april 2020. 
  8. ^ «Coronavirus : décès de Frida Wattenberg, figure française de la résistance juive». The Times of Israel (French). 6. april 2020.