Frikorps Lichtschlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Freikorps Lichtschlag»)

Freikorps Lichtschlag var et tysk frikorps som ble opprettet den 14. desember 1918 like etter opphøret av første verdenskrig.

Etter novemberrevolusjonen begynte korpsets kommando i det VII. Armeekorps i Münster under general Oskar von Watter å etablere frikorps-enheter ut av troppene som vendte tilbake fra vestfronten. Frekorps Lichtschlag ble således skapt i området omkring Hagen. Det var under kommando av kaptein Otto Lichtschlag (1885–1961) og hadde en styrke på omkring 2500 menn.

Tidlig i 1919 ble frikorpset anvendt mot den venstreradikale bevegelsen i Ruhrområdet, etter ordre fra Oskar von Watter. Den 15. februar gikk det med stor brutalitet til angrep på streikende arbeidere i byen Dorsten. Som følge av dette erklærte tilhengerne av kommunistpartiet (KDP) og Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands (USDP) en generalstreik i Ruhrområdet, som også ble slått ned med voldelige midler. Situasjonen ble anspent og ble ytterligere opphetet av frikorpsets brutale metoder. Den 15. april 1919 skjøt Freikorps Lichtschlag inn i en forsamling av streikende arbeidere i Kreis Mettmann, og etterlot seg døde og skadde.

Under Kappkuppet støttet ikke enheten den legitimt valgte regjeringen, men ga i stedet sin støtte til kuppmakerne. Enheten ble ikke anvendt mot kuppmakerne, men mot arbeiderne som nektet å stanse generalstreiken etter at kuppet var over.

Under Ruhroppstanden i mars 1920 marsjerte frikorpset inn i Wetter, for å komme inn i Ruhrområdet fra øst. Den 16. mars ble frikorpset stanset nær Dortmund-Aplerbeck av 10 000 menn fra Ruhr røde arme. Dagen etterpå ble frikorpset nedkjempet.

Frikorpset hadde klengenavnet Freikorps Totschlag, på grunn av sine brutale metoder.