Frikorps Lichtschlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Freikorps Lichtschlag var et tysk frikorps som ble opprettet den 14. desember 1918 like etter opphøret av første verdenskrig.

Etter novemberrevolusjonen begynte korpsets kommando i det VII. Armeekorps i Münster under general Oskar von Watter å etablere frikorps-enheter ut av troppene som vendte tilbake fra vestfronten. Frekorps Lichtschlag ble således skapt i området omkring Hagen. Det var under kommando av kaptein Otto Lichtschlag (1885–1961) og hadde en styrke på omkring 2500 menn.

Tidlig i 1919 ble frikorpset anvendt mot den venstreradikale bevegelsen i Ruhrområdet, etter ordre fra Oskar von Watter. Den 15. februar gikk det med stor brutalitet til angrep på streikende arbeidere i byen Dorsten. Som følge av dette erklærte tilhengerne av kommunistpartiet (KDP) og Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands (USDP) en generalstreik i Ruhrområdet, som også ble slått ned med voldelige midler. Situasjonen ble anspent og ble ytterligere opphetet av frikorpsets brutale metoder. Den 15. april 1919 skjøt Freikorps Lichtschlag inn i en forsamling av streikende arbeidere i Kreis Mettmann, og etterlot seg døde og skadde.

Under Kappkuppet støttet ikke enheten den legitimt valgte regjeringen, men ga i stedet sin støtte til kuppmakerne. Enheten ble ikke anvendt mot kuppmakerne, men mot arbeiderne som nektet å stanse generalstreiken etter at kuppet var over.

Under Ruhroppstanden i mars 1920 marsjerte frikorpset inn i Wetter, for å komme inn i Ruhrområdet fra øst. Den 16. mars ble frikorpset stanset nær Dortmund-Aplerbeck av 10 000 menn fra Ruhr røde arme. Dagen etterpå ble frikorpset nedkjempet.

Frikorpset hadde klengenavnet Freikorps Totschlag, på grunn av sine brutale metoder.