Hopp til innhold

Freedom of Mobile Multimedia Access

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Freedom of Mobile Multimedia Access (eller FOMA) er merkenavnet på 3G-tjenestene som den japanske mobiloperatøren NTT DoCoMo tilbyr i Japan.

FOMA var verdens første W-CDMA-tjeneste da det ble lansert i 1998. Det er kompatibelt med UMTS via både radiooverføring og USIM og det har derfor flere alternativer for global roaming. I de første par årene var FOMA stort sett en eksperimentell tjeneste og lite utbredt blant vanlige brukere.

Rundt mars 2004 ble det i Japan lansert en reklamekampanje sammen med DoCoMos 900i-serie med mobiltelefoner, og da fikk FOMA sitt gjennombrudd. Per 29. september 2007 har FOMA over 40 millioner abonnenter.[1]

Frekvensbånd[rediger | rediger kilde]

FOMA Plus Area bruker 800 Mhz-båndet. Dette tilbyr bedre dekning utenfor byer hvor det er større distanse mellom abonnent og basestasjon. Dette gjør at 3G-dekningen i Japan er verdens beste, med nesten hele landets areal dekket. 800-båndet er dog også begrenset i de samme områdene på grunn av at det også brukes til PDC-tjenester.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «3G FOMA Subscribers Exceed 40 Million». NTT DoCoMo. Arkivert fra originalen 29. februar 2012. Besøkt 3. oktober 2007.