Freedom Riders

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Freedom Riders (fritt oversatt: «frihet»- «passasjerer») var en gruppe aktivister som på 1960-tallet organiserte ikke-voldelige demonstrasjoner mot raseskillet i USA. Demonstrantene var passasjerer i rutebusser fra Washington DC til New Orleans.

Freedom Riders («frihets-passasjerene»)[rediger | rediger kilde]

I mars 1961 bestemte de tre organisasjonene CORE, SCLC og SNCC seg for å finne en ny ikke-voldelig måte på å få oppmerksomhet på de fargedes problemer. De ønsket[trenger referanse] også presse president Kennedy og statsapparatet, som de mente ikke gjorde nok av sine løfter om bedre vilkår for de fargede.

Aktivistene iverksatte aksjonen «Freedom Riders» den 4. mai 1961 hvor frivillige gikk ombord i en rutebuss. Hver gang bussen stoppet skulle de sjekke om toalettene ved stoppestedet fortsatt var merket med Whites only.[trenger referanse]

Martin Luther King holdt et krisemøte i baptistkirken hvor 1 200 møtte opp.

Martin Luther King ringte fra kirken til president Kennedy og ba ham om å foreta seg noe. Kennedy satte Nasjonalgarden inn som til slutt fikk roet massene.

Aktivismen til «frihets-passasjerene» førte til at president Kennedy satte en stopper for raseskilet på stasjoner,[trenger referanse] i busser og på tog.

TV-program i 2011[rediger | rediger kilde]

Oprah Winfrey inviterte nålevende fra Freedom Riders, til sitt talkshow den 4. mai 2011.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Freedom Riders: 1961 og Kampen for Rasistiske Rettferdighet av Raymond Arsenault (Oxford University Press, 2006).