Fredsavtalen i Münster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svergingen av eden ved bekreftelsen av traktaten i Münster i 1648 (1648) av Gerard ter Borch

Fredsavtalen i Münster var en traktat mellom De forente Nederlandene og Spania som ble signert i 1648. Det var en banebrytende avtale for den nederlandske republikken og en nøkkelhendelse i nederlandsk historie. Med traktaten ble De forente Nederlandene endelig uavhengig fra det tysk-romerske rike. Traktaten var en del av freden i Westfalen som avsluttet både tredveårskrigen og åttiårskrigen.

Åttiårskrigen[rediger | rediger kilde]

Åttiårskrigen, eller Det nederlandske opprør (15661648), var et opprør fra De sytten nederlandske provinsene mot det spanske habsburgske monarkiet.

Feiringen av freden i Münster (1648) av Bartholomeus van der Helst

Spania hadde i begynnelsen medgang i å undertrykke opprøret. I 1572 erobret opprørerne området Brielle og opprøret utviklet seg og økte i styrke. I løpet av opprøret ble de nordlige Nederlandene i realiteten uavhengige og vokste hurtig til en verdensmakt gjennom sine handelsskip og en blomstrende periode av økonomisk, vitenskapelig og kulturell vekst. Imidlertid forble de sørlige Nederlandene (bestående av dagens Belgia, Luxembourg og deler av nordlige Frankrike) under spansk styre. Til tross for ulike forsøk klarte nederlenderne aldri å kaste spanjolene ut. I de siste årene av krigen gikk Frankrike inn i en allianse med nederlenderne og angrep de svekkede spanjolene bakfra. Ved 1648 var store områder av sørlige Nederlandene gått tapt til franskmennene, og til tross for flere militære seirer ønsket Andries Bicker, Cornelis de Graeff og andre å få en slutt på krigen.

Forhandlinger og fred[rediger | rediger kilde]

Forhandlingene mellom de stridende partene begynte i 1641 i byene Münster og Osnabrück som ligger i dagens Tyskland.

Til tross for ikke å være formelt anerkjent som egen stat ble den nederlandske republikken akseptert som deltaker i fredssamtalene, selv ikke spanjolene motsatte seg dette. I januar 1646 var åtte nederlandske representanter i Münster for å begynne forhandlingene. De spanske sendebudene hadde blitt gitt omfattende myndighet av den spanske kongen Filip IV som hadde ønsket fred i flere år. Den 30. januar 1648 kom partene fram til enighet og en tekst ble sendt til Haag og Madrid for å bli signert. Den 15. mai det samme året ble freden inngått og med den ble Nederlandene anerkjent som en egen og uavhengig stat.

En original kopi av avtalen blir oppbevart av Rijksarchief (det nederlandske riksarkivet) i Haag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Boer, H. W. J. de, H. Bruch en H. Krol (red.): Adriaan Pauw (1585–1653); staatsman en ambachtsheer. Heemstede, VOHB, 1985
  • Poelhekke, J. J.: De vrede van Munster, s-Gravenhage:Martinus Nijhoff, 1948.