Fredrik Oscar Guldberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik Oscar Guldberg
Født8. mai 1848
Nannestad
Død6. mai 1905 (56 år)
Nannestad
Far Carl August Guldberg
Søsken Ansgar Guldberg, Axel Sophus Guldberg, Cathinka Guldberg, Cato Guldberg, Gustav Guldberg
Beskjeftigelse Forfatter, skribent

Fredrik Oscar Guldberg (født 8. mai 1848 i Nannestad, død 6. mai 1905Tømte i Nannestad) var en norsk skolebestyrer og forfatter. Han er særlig kjent som jeger og naturelsker.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av presten Carl August Guldberg og Hanne Sophie Bull, og bror til Cato Guldberg, Axel Sophus Guldberg, Cathinka Guldberg, Gustav Guldberg og Ansgar Guldberg.

Guldberg ble student i 1866 og cand. theol. i 1874. Sitt yrkesliv tilbragte han i skoleverket, først som lærer og fra 1876 som amtsskolebestyrer for Akershus, fra 1890 som konstituert skoledirektør i Trondheim og fra 1897 som konstituert direktør for abnormskolevesenet.

I samtiden var han først og fremst kjent som jeger og naturelsker. Særlig hadde han god kjennskap til fuglelivet i skogen. Denne interessen skaffet ham kallenavnet «Fugle-Guldberg». Han skrev en rekke artikler og bøker om fuglenes liv, samt om naturinntrykk og jaktopplevelser på fjellet eller i skogene på Østlandet. Han var redaktør for Norges Jæger- og Fiskerforenings tidsskrift fra 1884 til 1890. Senere ble han æresmedlem i foreningen.

Guldberg kjøpte gården Tømte i nærheten av Hurdalssjøen, hvor han utførte biologiske forsøk på trær og blomster. Før sin død testamenterte han gården til Det Norske Videnskaps-Akademi for at dette skulle bruke den som forøksgård.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Guldberg ble medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi i 1904, og var ridder av St. Olavs Orden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]