Tømte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tømte
LandNorges flagg Norge
Kart
Tømte
60°17′46″N 11°03′43″Ø

Tømte er en gård i Nannestad som i mange år var eid av «Stiftelsen Tømte» under Det Norske Videnskaps-Akademi og var seminarsted for Universitetet i Oslo. Den er i dag i privat eie.

Tømte ligger i åsene vest for Hurdalssjøen, ikke langt fra fylkesvei 120. Gården består egentlig av tre gårder (Nord-, Midt- og Sørgården) i et sammenhengende tun, og ble testamentert til vitenskapsakademiet av Fredrik Oscar Guldberg i 1903, for at den skulle brukes som en biologisk forsøksgård. En tid ble gården også brukt som observatorium for nordlys. I vitenskapsakademiets tid ble gården drevet av forpaktere, og foruten sin egen virksomhet leide vitenskapsakademiet gården ut som seminarsted til Universitetet i Oslo. Universitetet vedtok i 2010 at leieforholdet skulle opphøre. I 2013 ble gården solgt til en privatperson for 7,5 millioner kroner.[1] I 2015 ble gården solgt til Mathiesen Eidsvold Værk ANS. Deretter ble skogen skilt ut fra gården, og gården ble delt i tre eiendommer og solgt til privatpersoner.[2][3] I dag drives det med gammelnorsk sau og birøkting på gården, samt utleie av selskapslokale, paintball mm.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Farvel til Tømte Gård» – DNVA
  2. ^ Lunder, Elisabeth (24. mai 2017). «(+) Historisk gård selges i tre deler». Romerikes Blad (norsk). Besøkt 1. desember 2021. 
  3. ^ Sørensen, June Elise M. (20. april 2021). «(+) Gården er delt opp i tre boliger, som deler gårdstun: – Før vi flyttet inn var naboene noe av det jeg var mest skeptisk til». Eidsvoll Ullensaker Blad (norsk). Besøkt 1. desember 2021. 
  4. ^ «Tømte». Tømte. Besøkt 1. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]