Cathinka Guldberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cathinka Guldberg
Cathinka Guldberg fotografert omkring 1915.
Født3. jan. 1840[1]Rediger på Wikidata
Oslo
Død22. okt. 1919Rediger på Wikidata (79 år)
Beskjeftigelse
FarCarl August Guldberg
SøskenCato Guldberg
Axel Sophus Guldberg
Gustav Guldberg
Ansgar Guldberg
Fredrik Oscar Guldberg
NasjonalitetNorge
GravlagtNordre gravlund

Cathinka Guldbergs gravminne på Nordre gravlund i Oslo.

Cathinka Augusta Guldberg (født 3. januar 1840 i Christiania, død 22. oktober 1919 i Kristiania) var en norsk diakonisse og grunnlegger av sykepleieutdannelsen i Norge.[2]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun vokste opp i Christiania og på Nannestad, som datter av bokhandler, senere sogneprest Carl August Guldberg. Som eldste datter tok hun fra 15-årsalderen ansvar i hjemmet da moren døde. 24 år gammel flyttet hun hjemmefra, og i 1866 reiste hun til diakonisseanstalten Kaiserswerth i Tyskland, det samme sted hvor Florence Nightingale tidligere hadde vært elev. I utdanningstiden tjenestegjorde hun ved feltlasaretter i Dresden og Berlin under den østerriksk-prøyssiske krig, og ved feltsykehus i Alexandria. Mens hun ennå var i Tyskland, ble hun bedt om å tiltre som forstanderinne og grunnlegger av en diakonisseutdanning i Norge.

Sykepleieinnsats i Norge[rediger | rediger kilde]

Norsk sykepleierutdanning begynte 20. november 1868 med Guldberg og én elev. Diakonisseanstalten holdt først til i lokaler i kommunegården på Grønland i Oslo, senere i Ullevålsveien, og fra 1887 på egen eiendom på Lovisenberg, hvor virksomheten fremdeles ligger.

Diakonisseanstalten, senere Diakonissehuset, var i 22 år landets eneste sykepleierutdannelse. Guldberg ledet virksomheten i 51 år av sitt liv, og var fremdeles aktiv som forstanderinne da hun døde 79 år gammel. Hennes virksomhet hadde betydning som utvikling av en helseprofesjon, som en kirkelig tjeneste, og som en selvbevisst profesjonsutdanning for kvinner.

Hun ble, som første kvinne, ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1915. Hun er malt av Emmanuel Vigeland i 1918, og en statue utført av Nic Schiøll ble avduket i 1966. Hun ble avbildet på frimerke i 1968 ved Diakonissehusets 100-årsjubileum.

Hun var datter av presten Carl Guldberg, søster til blant andre fysikeren Cato Guldberg og medisinprofessor Gustav Adolph Guldberg, og (gjennom sin søster) svigerinne av fysikeren Peter Waage.

Cathinka Guldberg er gravlagt i Diakonissenes gravsted på Nordre gravlund i Oslo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andersen, Alf G og Hans-Erik Hansen. 500 som preget Norge, norske kvinner og menn i det 20. århundre. Millennium, 1999
  • Ebbell, Clara Thue. Cathinka Guldberg, banebryter, den norske diakonisses mor. Lutherstiftelsen, 1940

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Hellgren, Guro. «Cathinka Guldberg». I: Norsk biografisk leksikon, bd 3. 2001